english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2002.
37

MM izlog

FAKTOR, LANG I OSIJEK U SAO PAOLU

Po konačnoj odluci hrvatske izbornice i kustosice Muzeja suvremene umjetnosti Leonide Kovač, na 25. Međunarodnom bijenalu suvremene umjetnosti u brazilskom Sao Paolu (23. 3. – 2. 6.) Hrvatsku predstavlja osječki filmaš, video-umjetnik i performer Ivan Faktor. Zadanu temu bijenala – "ikonografija velegrada" – Faktor elaborira u četverodjelnoj video-instalaciji naslovljenoj "Sao Paolo – Osijek, Eine Stadt Sucht Einen Mörder", propitujući odnos dvaju gradova, njihova prostora, stvarnosti i umjetnosti, te referirajući se, kao i često do sada, na filmove Fritza Langa. Instalacija se sastoji od četiri linearno povezana ekrana, odnosno video-zapisa s različitim sadržajima, koji se simultano projiciraju u glaerijskom prostoru veličine 12x6 metara. Prva dva dijela odnose se na Sao Paolo te sadrže materijal koji je Faktor snimio na ulicama višemilijunskoga grada, te međutitlove Langova prvog zvučnog filma M iz 1931. Druga dva videa snimljena su u Osijeku, a sadrže međutitlove Langove Umorne smrti, te snimke nadgrobnog spomenika Nade Lang sa židovskog groblja u Osijeku iz 1991, kada je nadgrobna ploča oštećena granatiranjem.

Faktorova instalacija ujedno je novi nastavak iz serije radova sa zajedničkim (pod)naslovom Eine Stadt sucht einen Mörder, započete 1996. godine, u kojoj je uporabom različitih vizualnih medija tematizirao i jukstaponirao urbane prostore Osijeka, Splita i Vinkovaca. Osijek i Fritz Lang osnovne su referentne točke i Faktorova najnovijeg filma Das Lied ist aus u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, koji će uskoro biti predstavljen javnosti. Osnovna građa filma su dokumentarni snimci ratnog Osijeka, u koje autor interpolira isječke iz poznatih filmskih klasika i dijelove zvučne (dijaloške) piste Langova M-a.

Diana Nenadić

WILLIAM RABAN – multiscreen film, eksperiment (i dokument)
GLENN MILLER 2000. U BEČU
OXYGEN 4

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta