english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
53

Mozaik

KNJIGA MIDHATA AJANOVIĆA ANIMACIJA I REALIZAM / ANIMATION AND REALISM NA TALIJANSKOM

Nepune dvije godine nakon objavljivanja u dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju i nakladi Hrvatskoga filmskog saveza, knjiga Animacija i realizam / Animation and Realism Midhata Ajanovića doživjela je i talijansko izdanje. Knjigu je na talijanskom objavio milanski nakladnik Cuem pod naslovom Animazione e realismo te uz preporuke i posredovanje Giannalberta Bendazzija, jednog od najuglednijih stručnjaka za animirani film u svijetu, koji je ujedno predstavljao hrvatsko izdanje knjige na prošlom Animafestu u Zagrebu. Šest Ajanovićevih studija o ključnim trendovima i fenomenima svjetskog animiranog filma, među kojima je i zagrebačka škola crtanog filma, Bendazzi je smjestio u sam svjetski vrh znanstvene publicistike o animaciji.

Midhat Ajanović sarajevski je novinar, karikaturist i romanopisac sa švedskom adresom. Kao animator, prošao je ’šegrtovanje’ kod najvažnijih autora zagrebačke škole crtanog filma te je izradio više nagrađenih animiranih filmova. Od kraja 1990-ih profesor je filma u Švedskoj. Otada sustavno piše studije o crtanom filmu, objavljuje kolumne o animiranom filmu u dnevniku Göteborg-Posten. Godine 2002. bio je umjetnički direktor međunarodnog Animafesta u Zagrebu, a od 2003. glavni je urednik švedskoga časopisa posvećena animaciji Animagi.

HRVATSKI VIDEO U TORINU

Najnoviji radovi nekolicine hrvatskih videoumjetnika, u izboru Branke Bečić, prikazani su u Torinu na festivalu Videodialoghi (14-18. prosinca 2005). Riječ je o videoradovima Tanje Dabo, Matije Debeljuha, Alena Floričića, Nicole Hewitt, Ane Hušman, Lale Raščić i Gorana Škofića. Isti program bit će predstavljen na sljedećem Pulskom filmskom festivalu u okviru projekta Cinemaniac MMC-a Luka.

IZOŽBA U POVODU 40 GODINA STUDENTSKOGA CENTRA

Predstavljanjem monografije i otvaranjem trodijelne obljetničke izložbe Povratak u budućnost, počelo je potkraj prosinca 2005. obilježavanje četrdeset godina Galerije SC u Zagrebu, koje će potrajati do kraja 2006.

Prvi dio izložbe Herojsko doba: 60e i 70e (Galerija SC) obuhvaća razdoblje kada je, pod vodstvom Želimira Koščevića, Galerija SC uvodila inovativne konceptualne prakse domaćih umjetnika, ali i surađivala s brojnim međunarodnim autorima. Izložba predstavlja nekoliko originalnih radova te dokumentaciju toga razdoblja, prikazujući izložbe i akcije Borisa Bućana, Brace Dimitrijevića, Akcije Total, Grupe OHO, Sanje Iveković, Ivana Ladislava Galete, Deana Jokanovića i Janeza Segolina, Dalibora Martinisa, Dube Sambolec, Edite Schubert, Gorana Trbuljaka.
Drugi dio izložbe, Akcija-atrakcija (Galerija PU — predvorje Kina SC), predstavlja izvorne umjetničke radove umjetnika koji su izlagali u Galeriji SC u novije vrijeme, poput Željka Badurine, Danka Friščića, Davora Mezaka, Frane Rogića, Denisa Kraškovića, Danijela Kovača, Silvija Vujičića ili Sonje Vuk. Taj dio izložbe praćen je i videoradovima umjetnika koji su izlagali u Galeriji, poput Marijana Crtalića, Tomislava Brajnovića, Martine Mezak, Ane Kadoićili Maje Rožman.

Treći dio izložbe, Hit parada: 80e, 90e, 00e (Galerija SC), predstavlja pluralizam umjetničkih stilova i orijentacija u Galeriji od početka osamdesetih godina do danas. Izlažu priznati umjetnici koji su svoje prve izložbe ostvarili upravo u prostoru Galerije SC, poput Lovre Artukovića, Tomislava Buntaka, Alema Korkuta, Petre Grozaj, Gordana Karabogdana, Roberta Šimraka, Damira Očka, Petre Ševeljević, Matka Vekića ili Zlatana Vrkljana.
Tijekom trajanja izložbi, do 31. siječnja 2006, odvijat će se program koji ubuhvaća projekcije video i filmskog stvaralaštva Ivana Ladislava Galete, Dalibora Martinisa, Tonija Meštrovića, Vlaste Žanić, Željka Kipkea, zatim akciju Gorkog Žuvele Opet niz, performans Marijana Crtalića i Siniše Labrovića te razgovore i okrugli stol.

NJEMAČKI KRATKI FILM U MM-CENTRU SC

U Suradnji s Goetheovim institutom, Multimedijalni centar SC-a u Zagrebu prikazao je 25-28. siječnja 2006. ciklus novih njemačkih kratkometražnih filmova naslovljen Kratko & slatko II. Podijeljen u četiri tematske cjeline (Ti i ja, Blizu i daleko, Stari i mladi i Otići ili ostati), ciklus je obuhvatio 27 filmova koji daju pregled stvaralaštva i razvojnih pravaca kratkometražnog filma u Njemačkoj posljednjih godina. Filmove je izabrao Goethe-Institut iz Münchena, nastavljajući ciklus kratkometražnih njemačkih filmova Kratko i slatko (Kurz und gut) iz 2000, koji je također prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra.

DAN OKI NA ARCO 06

Nizozemsko-hrvatski ultimedijski umjetnik Slobodan Jokić a.k.a. Dan Oki sudjelovao je u veljači na manifestaciji Arco 06 u Madridu (8. do 13. veljače), predstavljajući se videoinstalacijama Oxygen 4 te eksperimentalnim i novomedijskim radovima. Oki je ujedno, kao jedan od pridruženih umjetnika, zastupao Cro Art Gallery, privatnu inicijativu kojoj je svrha predstavljanje hrvatskih umjetnika koji su se u zemlji potvrdili kao talenti, a istodobno su počeli privlačiti pozornost u inozemstvu. Cro Art Gallery zasad okuplja osmero umjetnika kojima će, osim komercijalne promocije (među ostalim na stranici www.croartgallery.com), pružati logističku i kuratorsku potporu tijekom izložbenih projekata i međunarodnih programa razmjene. Četvero umjetnika okupljenih oko te inicijative, Oki, Sandra Sterle, Igor Kirin i Intes Krasić, nastupit će od 6. do 9. travnja ove godine u Beču, u okviru manifestacije Vienna Art Fair.

GORAN DUKIĆNA SUNDANCEU

Goran Dukić, autor filma Mirta uči statisku, vjerojatno najhvaljenijeg i najpopularnijeg kratkog igranog filma snimljena u samostalnoj Hrvatskoj, sudjelovao je u siječnju na glasovitom Sundanceu, festivalu nezavisnog filma, sa cjelovečernjim debijem Samoubojica: ljubavna priča u američkoj produkciji, nastalim prema noveli izraelskog pisca Etgara Kereta Wristcutters: a Love Story. Dukić je završio režiju na zagrebačkoj ADU, nakon čega je školovanje i rad nastavio u Sjedinjenim Državama. Direktor fotografije u filmu također je zagrebački student s američkom adresom, Vanja Černjul.

KRITIČARKE NAGRADE STJEPKU TEŽAKU I PETRU KRELJI

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je početkom ožujka nagrade Vladimir Vukovićnajistaknutijim članovima. Stjepko Težak nagrađen je Vukovićem za životno djelo, kao istaknuti filmski pedagog te autor nekoliko knjiga o metodici nastave filma, uvelike zaslužan za uvođenje programa filmske kulture u nastavne programe osnovih škola, a time i širenje filmske kulture. Petar Krelja proglašen je najboljim kritičarem 2005, a Vukovića mu je, između ostalog, donijela kritičarsko-esejistička kolumna Prijateljsko uvjeravanje, koju godinama objavljuje u magazinu Hollywood.

NARATHOV LEVIJATAN U KONKURENCIJI ANNECYJA

Nedavno završeni kratki animirani film Levijatan Simona Bogojevića Naratha uvršten u službeni natjecateljski program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, najvažnijega svjetskog festivala animacije koji se održava od 5. do 10. lipnja 2006. Levijatan je nastao prema motivima istoimene knjige Thomasa Hobbesa iz 1651, a producirao ga je zagrebački studio Kenges.

17. ANIMAFEST OD 12. DO 17. LIPNJA

U Kulturno informativnom centru započela je 5. ožujka s radom međunarodna komisija za izbor kratkometražnih filmova natjecateljskih programa ovogodišnjeg 17. svjetskog festivala animiranog filma. Na festival je pristiglo 1560 filmova, od kojih će komisija složiti šesnaest sati festivalskog programa, koji će se od 12. do 17. lipnja prikazivati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Filmovi su stigli sa svih kontinenata, najviše iz SAD, Velike Britanije i Francuske. Nakon duljega prekida ponovno se javila Kina s više od pedeset filmova, a nove projekte uspjelo je dovršiti i nekoliko hrvatskih autora.

Selektori su 17. Animafesta: Heather Kenyon, direktorica za razvoj dječjeg programa Cartoon Networka, Heikki Jokinen, filmski kritičar iz Finske, Olivier Catherin, vodeća osoba AFCA-e, udruženja animatora Francuske i Milan Trenc, animator i profesor na Odsjeku za animirani film zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

15. DANI HRVATSKOGA FILMA POTKRAJ TRAVNJA

Uobičajeni kalendar Dana hrvatskoga filma, središnjega festivala hrvatskog filma kratkog i srednjeg metra, i ove je godine pomaknut za mjesec dana, pa će se festival održati tek od 25 do 29. travnja u Studentskom centru u Zagrebu. Rekordni broj naslova prijavljenih za selekciju (više od 250) najavljuje žestoku konkurenciju i strogu selekciju, za koju je ove godine zaduženo pet izbornika: Biljana Čakić-Veselič (igrani film), Danko Volarić (dokumentarac), Goran Trbuljak (animacija), Vlado Zrnić (eksperimentalni) i Draga Jurak (namjenski film i glazbeni spotovi). Filmovi koje izaberu selektori natjecat će se za jednu od nagrada ocjenjivačkoga suda, za nagrade Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara, Zlatnu uljanicu (katoličkog tjednika Glas koncila), nagradu Kodak za najbolje snimljeni film; nagradu Jelena Rajković(Hrvatskog društva filmskih redatelja) te nagradu Salona odbijenih.

U popratnom programu festivalu, među ostalim događanjima, bit će premijerno prikazan novi cjelovečernji igrani film Dražena Žarkovića Trešeta, hrvatski igrani filmovi s prošlogodišnjeg pulskog festivala (’Mala Pula’), održat će se okrugli stol o načinima financiranja kratkoga filma u Hrvatskoj, a predviđena je i promocija knjiga o filmu, pa tako i najnovijeg pojmovnika Enesa Midžića Govor oko kamere, u nakladi Hrvatskoga filmskog saveza.

Tijekom trajanja festivala svi prijavljeni filmovi moći će se individualno pogledati na VHS- ili DVD-plejerima u prigodnoj videogaleriji.

*** ***

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta