english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
53

Iz Hfs-a

Iz produkcije HFS-a

Lauerov (Gotovčev) Cesar Franck nagrađen u Beogradu

Dokumentarni film Cesar Franck — Wolf Vostell Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija Lauera prikazan je u prosincu (7-11. prosinca 2005) na festivalu Alternative film video u Beogradu, gdje je osvojio posebnu nagradu. Nagrada je autoru donijela mogućnost realizacije filma u Beogradu, a iskoristio ju je u ožujku 2006, snimivši tri remakea vlastitih radova iz beogradskoga dijela opusa (Pravac /Stevens-Duke/, Plavi jahač /Godard-Art/ i Kružnica /Jutkevič-Count/, 1964). Cesar Franck je 2. veljače prikazan u Skopju, a 27. veljače u Zrenjaninu, zajedno s drugim nagrađenim filmovima s festivala Alternative film video.

Cesar Franck - Wolf Vostell Antonija G. Lauera

Mustaćevi Planktoni u Parizu

Kratki igrani film Planktoni autora Zdravka Mustaća prikazan je u međunarodnoj konkurenciji festivala kratkoga filma Paris tout court, koji je održan u Parizu od 9. do 17. siječnja 2006. U neverbalnoj priči o dvoje mladih koji nisu kadri ostvariti normalnu komunikaciju glavne uloge tumače Nina Violić i Livio Badurina, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Marijan Crtalić i Đorđe Jandrić.

Planktoni Zdravka Mustaća

Velika očekivanja Renate Poljak na europskim festivalima

Velika očekivanja, prvi kratki film videoumjetnice Renate Poljak, dovršen u listopadu 2005, prikazan je već u studenom u bečkoj Galeriji Hilger, a potom u sklopu zajedničkoga programa kustosa iz osam zemalja Serial Cases_ 1 Acquaintance (2006), koji je paralalno prikazan u ovim gradovima: Holon (Izrael), Iasi (Rumunjska), Istanbul (Turska), Novi Sad (Srbija i Crna Gora), Sofia (Bugarska), Usti nad Labem (Češka), Zagreb (Hrvatska) i Graz (Austrija).
U organizaciji Galerije Hilger iz Beča film putuje na Contemporary Art Fair (ARCO) u Madrid, a Umjetnička akademija u Beču prikazat će ga u okviru programa Akbild/ Post-conceptual Art Practices, Semper Depot/M1, uz predavanje autorice. Central European Univerisity u Budimpešti prikazat će Velika očekivanja u sklopu Međunarodnoga simpozija o održivosti i suvremenoj umjetnosti (30-31. ožujka 2006), Rooseum Center for Contemporary Art u švedskom Malmöu u travnju 2006, a Kunsthaus Baselland u švicarskom Muttenzu u kolovozu 2006.

Velika očekivanja Renate Poljak

Premijera dokumentarca Drugdje Natalije Župan

Kratki dokumentarni film Drugdje i prvi profesionalni film Natalije Župan, nakon svršetka studija režije na ADU u Zagrebu, dovršen je u listopadu 2005, a premijerno prikazan u Kinu Tuškanac 15. prosinca 2005. Film svjedoči o sve većem broju kineskih imigranata u glavnom gradu susjedne Srbije i Crne Gore, ali i u hrvatskoj metropoli, istražuje razloge njihova naseljavanja u ovom dijelu Europe te bilježi reakcije domaćega stanovništva na njihovu sve vidljiviju prisutnost.

Drugdje Natalije Župan

Željko Jerman: moj mjesec na Zagreb Doxu

Dokumentarno-eksperimentalni film Ivana Faktora Željko Jerman: moj mjesec premijerno je prikazan 23. veljače 2006. na 2. međunarodnom festivalu dokumentarnoga filma Zagreb Dox te je uvršten u konkurenciju 52. međunarodnog festivala kratkoga filma u Oberhausenu koji će se održati 4-9. svibnja 2006. Premda su u arhiv prikazanih i nagrađenih filmova u Oberhausenu upisani brojni hrvatski naslovi i autori (Nedjeljko Dragić, Vlado Petek, Krsto Papić, Vlado Kristl, Ivan Ladislav Galeta, Vinko Brešan i dr.), Faktorov portret hrvatskoga konceptualnoga umjetnika uspio je probiti dugogodišnji oberhauzenski ’led’ kao prvi hrvatski film realizran u samostalnoj državi koji je uvršten u međunarodnu konkurenciju tog uglednog svjetskog festivala. Faktor je u ožujku dovršio i eksperimentalni Autoportret, koji bi (neslužbenu) premijeru mogao doživjeti na Danima hrvatskoga filma.

Željko Jerman - Moj mjesec Ivana Faktora

Snimljena Mišolovka

Na Mišolovku Ive Ilakovac, nagrađeni scenarij s treće scenarističke radionice Palunko u organizaciji Hrvatskoga filmskoga saveza, ’uhvatio’ se Vjeran Pavlinić, koji potpisuje režiju kratkog igranog filma prema tom tekstu. Mišolovka, čije je snimanje završeno potkraj veljače, film je o klaustrofobiji s jednim ženskim likom, a glumi ga Višnja Pentić, također jedna od polaznica radionice Palunko 03. Direktor je fotografije Vedran Šamanović, a ostatak ekipe također je odabran među suradnicima Hrvatskoga filmskog saveza. Asistent redatelja bio je Mladen Burić, scenograf Đorđe Jandrić, tonski snimatelj Tonči Tafra, izvođač scenografije Vedran Gerovac. Montaža filma planirana je za travanj 2006, a prema dogovoru s organizatorima Zagrebačkog filmskog festivala, ujedno i partnerima u organizaciji scenarističke radionice, Mišolovka će biti premijerno prikazana na 4. zagrebačkom filmskom festivalu u listopadu 2006. Tada će vjerojatno biti organizirana nova scenaristička radionica, pokrenuta idejom da se mladim scenaristima i redateljima ponude produkcijski uvjeti za realizaciju kratkometražnih filmova.

*** ***

Filmski programi u kinu Tuškanac u 2005. godini
Filmski programi izvan Zagreba u 2005. godini
Uspješna i plodna godina HFS-a

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta