english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
52

Iz Hfs-a

Kako žive HFS-ovi filmovi

Mürder unter uns na festivalu 25 fps
U konkurenciji prvog Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma — 25 fps, koji je održan u Zagrebu od 21. do 25. rujna 2005, uvršten je film Ivana Faktora Mürder unter uns. Bio je to ujedno jedini hrvatski film u natjecateljskom programu festivala. Izvan konkurencije, u programu retrospektiva, predstavljen je izbor iz antologije hrvatskoga eksperimenta i videa po izboru Hrvoja Turkovića, jednog od tri člana festivalskoga žirija, koji je projekciju popratio predavanjem o hrvatskoj alternativi.

Premijera Velikih očekivanja Renate Poljak

Velika očekivanja Renate Poljak

U okviru izložbe Hrvatska, ljeto 2004. otvorene 25. listopada u Galeriji Studentskoga centra, te projekta Pogled, hrvatska videoumjetnica s inozemnom adresom Renata Poljak organizirala je dvorani MM centra premijeru svojega prvog filma. Dokumentarno-eksperimentalno-igrana Velika očekivanja nastala su u koprodukciji Hrvatskoga filmskog saveza i pariškog producenta Camera Lucida. Pripovijedajući osobnu priču, autorica istražuje povezanost između patrijarhalnog mentaliteta u obitelji i društvu, nasilja nad arhitekturom u svojemu zavičaju i navijačkoga nasilja na domaćim stadionima. Velika očekivanja prikazana su 17. studenoga i u Beču.

HFS-ova produkcija u Puli
U okviru programa Hrvatski kratki film i video 2000-2005, u MMC-u Luka u Puli prikazan je tijekom studenoga izbor filmova iz produkcije HFS-a: La strada (2004) i Arabeska (2004) Damira Čučića (2004), Praznik rada Željka Radivoja, Tomislava Gotovca i Damira Čučića (2001) te Sinaj (2003) i Morena (2003) Zdravka Mustaća.

Premijera Stolca za ljuljanje

Stolac za ljuljanje Damira Čučića

Kratki igrani film Damira Čučića, ujedno i prvi igrani projekt koji je uspješni dokumentarist mlađe generacije realizirao u profesionalnoj produkciji, premijerno je prikazan u kinu Tuškanac 17. studenoga. Scenarij koji supotpisuju Damir Čučić i Damir Karakaš nastao je prema životopisu ratnoga veterana oboljela od posttraumatskoga sindroma, kojega glumi Mladen Vulić. U filmu nastupaju i Milivoj Beader, Damir Karakaš, Tanja Dabo, Đorđe Jandrić te velika skupina statista, a realizirala ga je uhodana Čučićeva ekipa: (direktor fotografije), Slaven Zečević (montaža), Goran Štrbac (autor glazbe) i drugi.

La strada nagrađena u Madridu, prikazana u Berlinu i putuje u Iran
Dokumentarni film La strada, autora Damira Čučića, osvojio je nagradu za najbolji film u profesionalnoj produkciji na 3. međunarodnom televizijskom festivalu urbane ekologije, koji je održan u Madridu od 21. do 25. studenoga 2005. U kategoriji filmova nastalih u profesionalnoj produkciji natjecalo se devetnaest filmova iz osam zemalja. Zajedno s Čučićevim eksperimentalnim filmom Arabeska, dokumentarcem Purgatorij Zdravka Mustaća te eksperimentalnim radom Vedrana Šamanovića Grad, gradovi, La strada je u studenome prikazana i u Berlinu u okviru Balkan Black Box Film Festivala (16-23. studenoga 2005), a uvrštena je u službenu konkurenciju Kish International Documentary Film Festivala u Iranu (26. veljače — 2. ožujka 2005).

Hrvatski alternativci u Beogradu
Dokumentarni film Tomislava Gotovca (a.k.a. Antonio Lauer) prikazan je na festivalu novoga filma i videa, koji se održavao u Beogradu od 7. do 11. prosinca 2005. u organizaciji Akademskoga filmskog centra. U natjecateljskom programu našli su se i radovi Vladislava Kneževića, Gorana Škofića, Sunčice Fradelić, Jelene Bračun, Aleksandra Muharemovića i ostalih autora iz Hrvatske, dok je u popratnom programu predstavljen uz projekciju programa Videodrom.

*** ***

Uspješan završetak godine

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta