english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

8. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Novosti

Završena Osma škola medijske kulture

Pri kraju su Osme škole polaznici Prvog stupnja seminara medijske kulture slušali predavanja profesora Krešimira Mikića i Marine Zlatarić o metodičkim pristupima filmu odnosno Joška Marušića o uvodu u animaciju i zagrebačkoj školi, a polaznici Drugog stupnja podijelili su se u grupu za osnovne škole, koja je slušala predavanja mr.sc. Brune Kragića o filmskom spektaklu odnosno profesora Krešimira Mikića o snimateljskim stilovima, dok su u grupi za srednje škole slušali predavanja Astrid Pavlović o filmu-stripu te Diane Nenadić o povijesti eksperimentalnog filma i mr.sc. Irene Paulus o glazbi u hrvatskom dokumentarnom filmu.

Prikazani su filmovi Sin City, o kojem je govorila Astrid Pavlović, Božanstveni dani redatelja Terenca Malicka, koji je predstavio profesor Krešimir Mikić, Građanin Kane redatelja Orsona Wellesa, o kojem je govorio dr.sc. Nikica Gilić, animirani Women on Board te pobjednik ovogodišnjeg pulskog festivala Sve džaba. S redateljem filma Antoniom Nuićem razgovarao je filmski redatelj i kritičar Petar Krelja.

Osma škola medijske kulture, održana u Varaždinskim Toplicama od 19. do 29. kolovoza 2006. godine, završena je prezentacijom svih seminara i projekcijom videoradova snimljenih na videoradionicama, te podjelom diploma. O radu Osme škole medijske kulture govorila je voditeljica Škole Vera Robić-Škarica, a u ime polaznika Prvog stupnja seminara medijske kulture o načinu rada i stečenim znanjima Nataša Sedlar, te u ime polaznika Drugog stupnja Branka Lukić.
Prikazani su film Sikud otprto nastao u Radionici za dokumentarni film koju je vodio Damir Čučić, Hvala što ne pušite Radionice za igrani film, koju je vodila Snježana Tribuson, snimljen prema prošle godine nastalom scenariju u Radionici za scenarij Sedme škole medijske kulture, Vodeni dnevnik, niz priloga u sklopu TV-reportaže nastale u istoimenoj radionici koju je vodio Dražen Ilinčić, animirani Ol ekskluzif („All Exclusive“) sačinjen u Radionici za animirani film pod vodstvom Ede Lukmana, kao i rad naslovljen Let's move, vježba nastala u Radionici za kameru i snimanje pod vodstvom Borisa Poljaka, izbor iz tri vježbe Radionice za montažu koju je vodila Ivana Fumić, a prezentirana su i četiri scenarija nastala u Radionici za scenarij koju je vodio Goran Tribuson, naslovljena U dubini, Mišel, Cijena pranja i Ko koga šljivi. U novoj Radionici za tonsku obradu sačinjene su četiri vježbe u grupi za radiofoniju, koju je vodila Vedrana Vrhovnik, naslovljene Osmijeh nepopravljivog optimiste, Tiše malo Toni, Glasnik te Lijepo je umrijeti u svom vlastitom grobu, nastale prema motivima istoimenih dramskih tekstova, a u grupi za postprodukciju tona radovi Praznični dan odnosno Kiša.
Sudionici svečanosti zatvaranja Osme škole medijske kulture poslušali su i odjavnu emisiju Radija MM na 87,7 megaherca.

O viđenim je filmovima i drugim ostvarenjima polaznika Osme škole medijske kulture govorio dr.sc. Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza i član Savjeta škole, a Osmu školu je zatvorio predsjednik Savjeta škole prof.dr. Ante Peterlić, zahvalivši svim polaznicima, voditeljima i organizatorima te najavivši održavanje Devete škole medijske kulture u kolovozu iduće godine.

Radionička suradnja

Šestog dana trajanja Osme škole medijske kulture užurbanost se u polaznim i specijaliziranim radionicama osjeća sve jače. Žure dovršiti snimanja, s grube montaže slike i tona stići do konačnih verzija, naučiti što više. Još su tri dana do završetka pa baš i nema puno vremena. No, tek će se zadnjeg dana trajanja Škole, u utorak, na prezentaciji svih seminara i projekciji videoradova snimljenih na videoradionicama moći sagledati i ocijeniti ovogodišnja produkcija i vidjeti koliko su i što polaznici naučili.

Iako su polaznici Osme škole podijeljeni u Prvi i Drugi stupanj seminara medijske kulture, četiri polazne radionice, za dokumentarni, igrani i animirani film i TV-reportažu, odnosno četiri specijalizirane radionice, za kameru i snimanje, montažu, scenarij i za tonsku obradu, a među njima zna biti kolegijalnog prepucavanja o ulozi i važnosti svake od njih, vrijedi zabilježiti i brojne primjere suradnje. Tako su polaznici radionice za dokumentarni film snimali kratki igrani film za potrebe specijalizirane radionice za montažu, a u filmu su glumili polaznica specijalizirane radionice za tonsku obradu i nezaobilazni veteran svih dosadašnjih Škola medijske kulture. Potrebu i važnost takvoga angažmana najbolje shvaćaju oni polaznici koji su proteklih godina bili u kojoj drugoj radionici, pa znaju kako je ponekad jako teško dobiti kvalitetan i dovoljno opsežan materijal neophodan za dovršetak svoga posla. Uostalom, u Školi je dosta onih koji su danas 'montažeri', jučer su bili 'kamermani' a sutra tko zna u kojoj radionici, pa valja i radioničkom suradnjom jačati spoznaju o podjednakoj važnosti svakog seminara i radionice i potrebi da u bilo kojoj od njih steknu što više znanja, koje će moći prenijeti učenicima i članovima dječjih klubova filmskog i videostvaralaštva.
Dr. Mato Kukuljica govorio je polaznicima Prvog stupnja seminara medijske kulture o hrvatskom filmu do 1941. godine, a mr. Bruno Kragić o španjolskom filmu. Na večernjoj je projekciji mr.sc. Ivo Škrabalo govorio o filmu redatelja Branka Bauera Ne okreći se sine, a o svojim su dojmovima o tom filmu u subotu ujutro s magistrom Škrabalom razgovarali zainteresirani polaznici.

Početak održavanja varaždinskog Špancir festa popratili su svojim prisustvom i polaznici Osme škole medijske kulture, u kraćem posjetu Varaždinu.

"TV-reportaža i dokumentarni film u dječjem filmskom stvaralaštvu"

Polaznici Prvog stupnja seminara medijske kulture slušali su predavanje dr. Ante Peterlića o povijesti filma, a polaznici Drugog stupnja, za osnovne i srednje škole, istodobno su slušali predavanje dr. Mate Kukuljice o analizi animiranih i dokumentarnih filmova. Polaznici radionice za TV-reportažu uspjeli su, nakon dosta napora i raznih dopisivanja, dobiti dozvolu za snimanje na Varaždinskom aerodromu pa su sretni pojurili sačiniti snimke za buduću reportažu. S njima je putovao i veteran hrvatskog neprofesijskog filmskog stvaralaštva i majstor fotografije Krunoslav Heidler, koji svakoga dana pažljivo bilježi sva dnevna događanja na i oko Osme škole medijske kulture, a njegove se fotografije pokazuju kao predigra večernjim filmskim projekcijama. Tako je bilo i prije prikazivanja filma redatelja Pedra Almodovara Pričaj s njom, o komu je govorio mr.sc. Bruno Kragić.

Posebnu je pozornost izazvala popodnevna projekcija filmova u odabiru dr. Hrvoja Turkovića. Pod zajedničkim naslovom "TV-reportaža i dokumentarni film u dječjem filmskom stvaralaštvu" prikazano je osam filmova nastalih u zadnje dvije godine, čiji su autori učenici osnovnih škola. Gledatelji su mogli vidjeti filmove Bog mnje, sudec jest koji su pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić 2005. godine snimili učenici zagrebačke Osnovne škole Rudeš, Jožin svijet učenika OŠ Tituša Brezovačkog, Zagreb, snimljen 2005. godine pod vodstvom Nevenke Mihovilić, Japičini zdiganci učenika OŠ Ivanovec, snimljen 2005/2006. godine, Mouli moužek Pinky koji su 2006. snimili učenici OŠ Rudeš, Zagreb, pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić, S razvedenih obala, snimljen 2006. godine, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, pod vodstvom Goranke Dimoski, Sara, koju su 2006. godine snimili učenici OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja, pod vodstvom Josipa Krunića, Svijet pod prstima učenika OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, snimljen 2006. godine pod vodstvom Goranke Dimoski i Pero, koji su 2006. godine snimili učenici OŠ Marije Jurić Zagorka iz Zagreba, pod vodstvom Melite Horvatek Forjan i Nataše Jakob.

Profesor Turković obrazložio je kriterije odabira i vrijednosti svakog od prikazanih filmova, a posebno istaknuo originalnost pristupa i svježinu ideja dječjih autora. Povremena tehnička nesavršenost, slabije snimljeni ton, loša rasvjeta i drugi elementi nekih filmova mogu zasmetati iako nisu dominantni u procjeni vrijednosti i kvalitete. Bez prigovora je ostao jedino Mouli moužek Pinky koji je već pobrao sve simpatije i pregršt nagrada, pa je tako neformalno proglašen i najboljim u jučer prikazanoj selekciji.

Sredina

Peti je dan Osme škole medijske kulture i polovica njezina trajanja. Tmurni su se oblaci razišli i granulo je sunce. Jedino je još poneko lice pomalo zabrinuto i zgrčeno, jer se čini kako se neće stići napraviti sve što bi trebalo. No, još je punih pet dana pred nama i dovoljno vremena da se ispune zacrtani planovi.

U sastavu je polaznika bilo manjih izmjena, neki najavljeni nisu se zbog raznih razloga pojavili, a stigli su neki drugi, koji su imali sreću uključiti se u zadnji čas. Tako završna statistika pokazuje da je na Prvom stupnju seminara medijske kulture čak šesnaest polaznika, a na Drugom stupnju je njih dvanaest.

U radionici za dokumentarni film je trinaest polaznika, u radionici za igrani film dvanaest, a za TV-reportažu jedanaest. Zahtjevna radionica za animirani film ima šest polaznika. Po broju sudionika među radionicama vodi ona za kameru i snimanje u kojoj je čak petnaest polaznika, u radionici za montažu jedanaest, za scenarij osam, a nova radionica za tonsku obradu okupila ih je deset. Ukupno je 114 polaznika.
Polaznici Prvog stupnja slušali su predavanja dr.sc. Nikice Gilića o teoriji filma i dr.sc. Ante Peterlića o vrstama i metodama dokumentarnog filma, a polaznici Drugog stupnja izlaganje dr.sc. Hrvoja Turkovića o filmskim vrstama.

Promovirane su knjige Enesa Midžića Govor oko kamere, o kojoj je govorio profesor Krešo Mikić, te Film: zabava, žanr, stil dr.sc. Hrvoja Turkovića koju je predstavio dr.sc. Nikica Gilić. Hrvoje Turković govorio je o novim brojevima Hrvatskog filmskog ljetopisa.

Na večernjoj je projekciji prikazan film Richarda Curtisa Zapravo ljubav, o kojem je govorio dr.sc. Hrvoje Turković.

Ubrzane radne aktivnosti polaznika Osme škole medijske kulture

Četvrti je dan održavanja Osme škole medijske kulture u Varaždinskim Toplicama, nakon noćašnje grmljavine, osvanuo tmuran i kišovit. Bilo bi idealno dugo se izležavati u krevetu ili kupati u unutarnjem bazenu Hotela Minerva, no Škola se primiče polovici svoga trajanja i vrijeme teče sve brže.

Već u sedam ujutro dio polaznika, oboružan kamerama, stativima i drugom snimateljskom opremom kreće na teren, jer moraju snimiti kadrove, makar i kišne, koji će idućih dana kroz proces montaže biti uobličeni u nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova i TV-reportaža. U radionici za animirani film traže pogodnu osobu koja bi odglumila pljačkaša banke i kažu da jedan novinar izvrsno odgovara.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture slušali su predavanja dr. Hrvoja Turkovića o strukturi filmskog djela i dr. Ante Peterlića o teoriji filma. Na drugom je stupnju filmski redatelj Zoran Tadić govorio o hrvatskom dokumentarnom filmu.

O filmu Petera Webbera Djevojka s bisernom naušnicom prije poslijepodnevne projekcije govorio je profesor Krešimir Mikić, a o filmu Zorana Tadića Čovjek koji je volio sprovode uvodno je na večernjoj projekciji govorio dr.sc. Nikica Gilić, koji je u srijedu ujutro vodio i razgovor s polaznicima Osme škole medijske kulture i njihovu analizu toga filma.

Specijalizirana radionica za tonsku obradu

Polaznicima prvog seminarskog stupnja Osme škole medijske kulture drugi je dan nastave obilježen predavanjima dr. Hrvoja Turkovića o strukturi filmskog djela te profesora Krešimira Mikića o audio-vizualnim medijima. Polaznici drugog stupnja sa zanimanjem su slušali analizu filma Treći čovjek o kojem je govorio dr. Ante Peterlić.

Specijalizirana radionica za tonsku obradu koju vode filmska montažerka Dubravka Premar i filmska redateljica Vedrana Vrhovnik radi u dvije skupine, pa će na koncu svih devet polaznika savladati oba programa. Dio polaznika možda je prije početka rada mislio kako i nije prevelika umjetnost staviti ton na sliku, no već su prvi pokušaji pokazali kako valja raditi satima ne bi li se sačinilo tek nekoliko minuta kvalitetne tonske podloge. Polaznici su u prvoj skupini odabrali predložene tekstove, poput onoga o čovjeku koji se probudi u grobu, shvativši da je živ sahranjen i da je uz njega njegov mobitel, pa pokušava nazvati suprugu, prijatelje i poznanike i nagovoriti ih da ga spase, ali ne uspijeva u tomu.

Kako priču obogatiti odgovarajućom tonskom podlogom? Druga je skupina, između ostaloga, morala verbalizirati osjećaje koje u njima pobuđuje određeni zvuk, ton ili melodija, što je dovelo do originalnih i zanimljivih objašnjenja. Sredinom tjedna očekuju se i prve završene emisije sa tonskom obradom polaznika radionice.

Na poslijepodnevnoj je projekciji polaznicima Osme škole medijske kulture prikazan film Lukasa Nole Sami, a na večernjoj klasik Bustera Keatona General. O filmovima je govorio dr. sc. Nikica Gilić.

Kamere obgrlile Varaždinske Toplice

Već je prvi dan održavanja Osme škole medijske kulture u Varaždinskim Toplicama vidno izmijenio inače mirni i tihi život ovog poznatog termalnog lječilišta, u čijim su blagodetima uživali i stari Rimljani. Na svakom koraku grupice polaznika s kamerama, stativima...vrijedno se radi od samog početka.
Polaznici prvog stupnja slušali su predavanja dr. Ante Peterlića o Teroriji filma i dr. Hrvoja Turkovića o Strukturi filmskog djela, a polaznici drugog stupnja istodobno su slušali izlaganje dr. Nikice Gilića o Novom hrvatskom filmu. Voditelji radionica za dokumentarni, igrani i animirani film i TV-reportažu te specijaliziranih radionica za kameru i snimanje, montažu, scenarij u filmu i za tonsku obradu dobili su prve radne zadatke.

U punoj je aktivnosti i Radio M, koji medijski prati zbivanja na Školi. Sudionici iznose prve impresije i može se zaključiti kako veliki olimpijski bazen u sklopu Hotela Minerva baš i neće biti često korišten. Vrijeme je ipak kratko, a opseg poslova velik, no svi se nadaju kako će, kao i uvijek na Školama medijske kulture, biti vremena i za opuštanja i odmor.

Na prvoj večernjoj projekciji prikazan je film Ognjena Sviličića Oprosti za kung-fu, a o nekim značajkama filma govorio je dr. Nikica Gilić. Polaznici Osme škole medijske kulture u jutarnjim će satima u utorak moći iznijeti i vlastite prosudbe o filmu, u čemu će im pomoći i nazočnost snimatelja Vedrana Šamanovića, koji će im prenijeti dio atmosfere sa snimanja i odgovoriti na stručna pitanja o svojem snimateljskom radu.

Svečano otvorena Osma škola medijske kulture

Osma škola medijske kulture, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Hrvatskog filmskog saveza, svečano je otvorena u nedjelju, 20. kolovoza 2006. godine, u prostorima hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.
Gospođa Iva Kralj pozdravila je polaznike i predavače Škole u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i ministra Primorca, naglasivši dosadašnje uspješne rezultate i još veća očekivanja, te obećavši nastavak suradnje na edukaciji voditelja školskih filmskih i videoklubova i širenja medijske kulture. U Školi medijske kulture je ove godine 123 polaznika, ponajviše učitelja hrvatskog jezika iz osnovnih i srednjih škola, a prof. dr. Ante Peterlić, predsjednik Savjeta i jedan od brojnih uglednih predavača na Školi, istaknuo je kako je četiri petine voditelja školskih filmskih i videoklubova u Hrvatskoj, a samim time i jednaki broj ukupne neprofesijske filmske i videoprodukcije u zemlji, proizašao iz Škole medijske kulture.

Profesor Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, govorio je o nedavno preminulom Stjepku Težaku, istanutom filologu i filmologu, jednom od pokretača Škole medijske kulture i njezinom dugogodišnjem predavaču te uspješnom predsjedniku HFS-a i pozvao sudionike da mu minutom šutnje odaju posljednju počast.

Škola medijske kulture idućih deset dana nastavlja raditi u dva stupnja seminarskog programa te u radionicama za igrani, dokumentarni i animirani film i TV-reportažu, odnosno specijaliziranim radionicama za kameru i snimanje, montažu, scenarij i tonsku obradu, uz brojne filmsk projekcije i druge prateće sadržaje, a od ove godine i uz interni Radio M u suradnji s iskoninternetom.

 

8. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Info
Programi videoradionica
Uvjeti dolaska i boravka
Prijavnice
Popis polaznika
Novosti
DVD 8. ŠMK
Zapis: Posebni broj

MEDIJSKE ŠKOLE:

11. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE Dr. ANTE PETERLIĆ
10. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE Dr. ANTE PETERLIĆ
9. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
8. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
7. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
6. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
5. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
4. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
3. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
2. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE
11-20/21
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta