english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
39

U POVODU KNJIGA

11 godina Autorskog studija — monografija i DVD

Milan Bukovac, Milan Bunčić i Zoran Tadić ur., 2004, Zagreb: Autorski studio, Hrvatski filmski savez

UDK: 791.63:061.237(497.5)

U povodu objavljivanja monografije i DVD-a Autorskog studija FFV, Marijan Krivak prikazuje jedanaestogodišnju povijest jednog od najplodnijih hrvatskih filmskih i videoklubova te analizira reprezentativna ostvarenja s DVD-izdanja.
Nastao 1992. godine, u možda najnepovoljnijem desetljeću za bilo kakvu kreativnu aktivnost, Autorski studio ostvario je do danas gotovo dvjesto radova. Njegovu produkciju obilježili su, osim čvrste autorske jezgre (najplodniji i najuspješniji Milan Bukovac, Milan Bunčić, Tomislava Vereš, Stjepan Vidaković) i drugi danas afirmirani hrvatski filmaši. Ono što najreprezentativnije obilježuje rad Autorskog studija od osnutka svojevrstan je medijski eksperiment.
Ispitivanje percepcije, kao jedno od područja eksperimentalne estetike, postaje prešutnim samonametnutim autorskim postupkom Autorskog studija. Sam mehanizam kamere, projekcijskog aparata, kao i zrnata struktura videoekrana postaju dovoljnim razlogom za stvaralački eksperiment, za poststrukturalističku razgradnju formalnih i sadržajnih elementa umjetničkog rada, teksta... Sve što vrpca, kamera, pa čak i realno habanje i propadanje sirovog materijala predstavlja kao osnovni preduvjet nastanka videorada, ulazi u tematizirani prostor i sama videoostvarenja. Kada se tomu pridoda i beskrajna varijabilnost kompjutorske obrade slikovnog zapisa i digitalno slikarstvo, mogućnosti doista postaju beskrajne! S tog izvora napaja se i habitus Autorskog studija u svojim najzanimljivijim i najboljim ostvarenjima.Marijan Krivak

Bookmark and Share
Knjiga za sladokusce animacije

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta