english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2003.
34

U POVODU KNJIGA

Kinematografija i kulturna politika

Turković, Hrvoje i Majcen, Vjekoslav, 2003, Hrvatska kinematografija, Zagreb: Ministarstvo kulture (izvršni nakladnik: Hrvatski filmski savez)

UDK: 791.43(497.5)(048)

Kako je važan preduvjet formuliranja kulturne politike precizno istraživanje ’stanja na terenu’, knjiga Hrvoja Turkovica i Vjekoslava Majcena od iznimne je važnosti, a izašla je k tome i kod pravoga izdavaca (Ministarstva kulture), i to kao cetvrta knjiga u biblioteci Kulturni razvitak. Kako se o filmu i njegovu financiranju u javnosti obicno razgovara na razini klišeja i predrasuda, ovaj izniman (sporadican) istraživacki projekt može imati punu društvenu funkciju, jer donosi neumoljive i tocne cinjenice (o broju kina, filmskih knjiga, o tehnickoj opremi, snimljenim filmovima, Kinoteci, godišnjim uloženim sredstvima Ministarstva kulture i Zagreba u podrucje kinematografije...). Javnost ce vjerojatno osobito zaintrigirati Turkoviceva studija o povijesnim obilježjima hrvatske kinematografije, u kojoj se poimence progovara o tipicnim pitanjima (zapravo predrasudama) koja se mogu susresti u javnim osvrtima na film i kinematografiju, a na te se probleme nadovezuje i autor prikaza, naglašavajuci težak položaj filma na tržištu te u kontekstu državno sponzorirane kulture, u kojoj vladaju predrasude o filmu i njegovoj cijeni. Primjerice, za kazalište se izdvaja više nego za film, a premda odjeci u domace i strane publike, kritike i festivalskih žirija nisu ništa bolji, kazalište ima cvršcu institucionalno verificiranu poziciju.Nikica Gilić

Bookmark and Share
Žižek sam protiv svih

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta