U Kino klubu Split održat će se trodnevno javno predavanje filmskog kritičara Jean-Michel Frodona o Chrisu Markeru

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28) u okviru Škole nove filmske prakse od 9. do 11. travnja u terminima od 16 do 20 sati, održat će se tri javna predavanja o Chrisu Markeru. Predavanja će držati istaknuti francuski kritičar Jean-Michel Frodon.

Tri popodneva u Kino klubu teško da će biti dovoljna za istraživanje gigantskog djela i ostavštine jednog od najfascinantnijih filmaša, koji je sticajem prilika bio i pisac,  fotograf, geek, glazbenik, aktivist, a možda prije svega prijatelj mačaka. Otkrivanje Markerovog rada je složeno, iznenađujuće, političko, puno promjena i da, smiješno je.


Jean-Michel Frodon, foto Sunčica Fradelić

Od putopisa do istraživanja virtualnih svjetova, od solidarnosti s borcima protiv nepravde do znanstvenofantastičnih priča, uvid u život i djelo Chrisa Markera daje priliku za otkrivanje, učenje, uznemiravanje, raspravu. Jedan od pristupa Markerovom kompleksnom djelu bit će osvjetljavanje paralela i razlika sa Jean-Lucom Godardom, čiji su filmovi i razmišljanja desetljećima rezonirali s Markerovim.

Dugogodišnji prijatelj Kino kluba, filmski kritičar i profesor Jean-Michel Frodon bio je bliski prijatelj Markera tijekom mnogih godina. Bio je sukustos izložbe posvećene njegovom radu u Francuskoj kinoteci 2018.

Više o predavanjima pročitajte u objavi.

03.04.2024.