PROGRAM CHERRY POP FESTIVALA - pričajmo o seksualnosti

U vrijeme javnih rasprava po pitanjima rodnog identiteta, seksualne orijentacije, upotrebe zamjenica i drugih sličnih tema, Cherry Pop Festival želi obogatiti diskusiju o tim brojnim osjetljivim pitanjima. Seksualnost je komunikacija, a Cherry Pop je prostor za razgovor!

U četvrtak, 16. studenog počinje drugo izdanje Cherry Pop Festivala koji iz konteksta umjetnosti otvara dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njezinim aspektima, a trajati će do subote, 18. studenog na lokacijama Dokukina KIC i Pogona u Zagrebu. Ovogodišnje izdanje festivala će kroz razne zabavne, edukativne i diskurzivne sadržaje istražiti odnos između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnih radnica/ka ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju.

NATJECATELJSKI FILMSKI PROGRAM & CHERRY PICK

Koliko puta vas je bio strah nekome pokazati svoje osjećaje? Jeste li ikada osjećali da će vas partnerova požuda progutati žive? Možda ste negdje zagubili svoju seksualnu igračku? - samo su neka od pitanja i tema koje će propitivati filmski dio festivala koji će u sklopu natjecateljskog programa prikazati ukupno 33 kratkometražna filma (Glavna konkurencija i Studentska konkurencija).

Glavnu nagradu festivala Sweet Cherry dodijelit će žiri u sastavu Nikki Bohm, Viktor Zahtila i Nikica Zdunić dok će Sour Cherry za najbolji studentski film dodijeliti Sara Grgurić, David Gašo i Rea Bušić.

Popratni filmski program Cherry Pick donosi 3 dokumentarna naslova - pobjednika Encounters sekcije 72. Berlinale-a Mutzenbacher film je austrijske redateljice Ruth Beckermann, Slava kurviaustrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera i dokumentarni film Dane Budisavljević Sve 5! koji donosi intimnu priču o Lidiji Šunjergi, Hrvatici koja je s 19 godina otišla u Amsterdam gdje je radila kao prostitutka, ali i o njezinom nimalo lakom povratku u domovinu 15 godina kasnije gdje se suočava s brojnim teškoćama i predrasudama.

CHERRY POP PAN-EROTIKUM - pričajmo o seksualnosti

Drugi dio festivala predstavlja Cherry Pop Pan-Erotikum - jedinstveni interdisciplinarni program koji seksualnosti pristupa iz obrazovne i umjetničke perspektive.

Kao najava festivala u 18 sati u srijedu, 15. studenog na na križanju Massarykove i Preradovićeve ulice održati će se plesni performans Gdje seks prestaje, a posao počinje? ulazi u nijanse unutarnjeg svijeta emocija i iskustava kroz koje u svakodnevnom životu prolazi seksualna radnica. Performans će se održati u javnom prostoru potičući na taj način građane/ke na promišljanje zašto (kao društvo) stigmatiziramo ljude koji se bore za svoje temeljno pravo – pravo na izbor zanimanja. Performans prati istoimena video instalacija i izložba postavljena u prostoru Galerije KIC tijekom dana održavanja festivala, a ovaj segment se realizira u suradnji s udrugom Kruzej.

U subotu, 18. Studenog s početkom u 15 sati u Pogonu će se održati besplatna Radionica intimnosti: mašta, želja, granice - edukativni interaktivni program osmišljen s ciljem produbljivanja razumijevanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti sa samim sobom, kao i s partnerom ili partnericom (moguć individualni dolazak, kao i dolazak u paru). Radionica će se održati pod vodstvom stručnjaka/inja iz Centra za psihoterapiju i savjetovanje koji/e osim stručnosti, također pružaju i siguran prostor za otvoren razgovor o seksualnosti.

Ovogodišnje izdanje donosi i tribinu na temu Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj koja će se održati u subotu, 18. studenog s početkom u 18 sati, a koja će okupiti sudionice iz različitih područja kako bi razgovarali o uvjetima i razlozima deregulacije seksualnog rada u Hrvatskoj. U raspravi će sudjelovati  Marija Antić (Institut Ivo Pilar), Mina (aktivistica za prava seksualnih radnika/ca, članica SWAN-a) i Dana Budisavljević (redateljica, producentica), a moderirat će ju Jerko Stjepanović.

EROTSKI KVIZ

Na neka pitanja o seksualnosti nam možda nije jednostavno odgovoriti, no za sva ostala ovdje je Erotski kviz Marija Kovača u klubu Ro & Do koji će se održati u petak, 17. studenog s početkom u 19 sati. Što je potrebno? Grupa od maksimalno četvero i minimalno tri igrača, znanje, smisao za humor, ljubav za igrom i 2 eura po igraču (mjesta su ograničena). Prijaviti se možete ispunjavanjem online obrasca.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan, s izuzetkom Erotskog kviza Marija Kovača. Svi filmovi bit će popraćeni isključivo engleskim podnaslovima dok će se ostatak programa odvijati na hrvatskom jeziku. Festival organizira Akademski filmski klub, a program se realizira u partnerstvu s Dokukinom KIC i Kulturno informativnim centrom te uz podršku HAVC-a i Grada Zagreba.

15.11.2023.