Otvoren natječaj za filmove 16. Smaragdnog eco film festivala

16. izdanje Smaragdnog eco film festivala ove godine seli na otok Korčulu.

Nakon 15 godina ovaj jedinstveni ekološki filmski festival poseban po tome što festivalski tim biciklima dolazi do publike, nastavlja svoju ideju na jugu Hrvatske. Festival će se održati od 25. do 30. rujna 2023. godine u gradovima Korčuli, Blatu, Veloj Luci, Brnu i Lumbardi. Festivalski tim će obilaziti škole otoka Korčule gdje će se provesti filmske radionice "Digital generation" u suradnji s udrugom za audiovizualno stvaralaštvo Artizanom iz Zagreba.

Trenutno je otvoren natječaj za prikupljanje filmove ekološke tematike u tri kategorije: kratkometražni, dugometražni i animirani film. Filmovi se mogu prijaviti na platformi filmfreeway.

Filmovi se primaju do 25.7.2023.

Festivalski žiri je ove godine u raznolikom sastavu, također sastavljen od vrhunskih imena. Tako su u žiriju kratkometražnog filma;  glumac Slobo Marunović, glumica Tihana Lazović Trifunović, te producentica iz Philadelphije Aleksandra Drobac.

Dugometražni film će ocjenjivati redatelj iz Južne Koreje Dong Hee Chun, filmska kritičarka Chiara Isabella Spagnoli Gabardi iz Italije, te redatelj Dinko Čvorić.

Za animirani film su zaduženi glumac Dušan Bućan, glumac Slaven Knezović, te redatelj Ran Levy Yamamori iz Izraela.

Najbolji filmovi će biti proglašeni na završnici festivala. 16. Smaragdni eco film festival će ove godine posebno dati naglasak na mentalnu ekologiju, a vizual će raditi crtač stripova i umjetnik Danijel Žeželj. Organizator festivala je Ekološko kulturna scena EKS iz Hrvatske Kostajnice.

09.03.2023.