Novi filmovi u prosincu na platformi Filmska nastava!

Za mjesec prosinac kaže se da je mjesec darivanja. Upravo smo u ovo vrijeme adventa našu platformu Filmska nastava obogatili novim filmskim naslovima. Godinu zaključujemo s čak 85 filmova na platformi — 51 za osnovnu te 34 filma za srednju školu. Svi oni potpuno su besplatni za korištenje te osim samog filma na platformi možete pronaći metodičku pripremu i različite edukativne materijale. Od travnja ove godine učenici mogu podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja putem komentara na platformi. Ovaj je novitet Filmskoj naSTAVi omogućio još veću interaktivnost, a platforma i dalje kontinuirano bilježi porast u broju korisnika.

O osobama koje daruju svoje vrijeme i trud onima kojima je je to najpotrebnije govori film “Volontiranje”. Reportažu o dvije Ane, prijateljice koje su najmlađe volonterke Crvenog križa Makarska, snimili su članovi Filmske sekcije OŠ oca Petra Perice Makarska. Pogledajte kako su otkrile ljepotu volontiranja, nesebičnog pomaganja i poslušajte kakvu ulogu volontiranje ima u njihovim životima. Kako dolazi do motivacije za humanitarni rad, što ga potiče, kako ga organizirati i biti kreativan u tome, doznajemo iz ove optimistične reportaže koja potvrđuje da mladi i te kako imaju potencijala za ovakve akcije. Reportaža je nagrađena s čak dvije prve nagrade na 59. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, onu stručnog ocjenjivačkog suda ali i prvu nagradu ocjenjivačkog suda djece zbog poticanja na razmišljanje te motivaciju da češće pomažemo jedni drugima.

U kategoriji srednjoškolskog filma, dobitnik nagrade za najboljeg redatelja na 26. Filmskoj revija mladeži & 14 Four River Film Festivalu, igrani film “Male geste”, tematizira kreativne blokade odnosno nedostatak inspiracije u umjetničkom stvaralaštvu. Opisan je i kao kombinacija kreativnosti, talenta, znanja i stvaralačke iskre u punom smislu! Autori filma su Richard O’Hanlon i Daniel Brand-Sinyinza iz Ujedinjenog Kraljevstva, a film je producirala kreativna akademija Escape Studios.

Bacači Sjenki i FROOOM! na platformu donose “Stick hit the Fan”, igrani film nastao tijekom Interdisciplinarne filmske škole za djecu i mlade. Ovaj je film dokaz da i štapići mogu biti idealni za filmske zaplete. Dokazali su to mladi filmaši okupljeni na ovom radioničkom projektu čija aseptična scenografija zaziva kakvu znanstveno-fantastičnu dramu, ali je riječ o itekako realističnom pandemijskom životnom kontekstu. Jedna ljubiteljica štapića, njezini kolege neskloni kršenju epidemioloških mjera i problemi s klimatizacijom – aktualno. “Stick hit the fan” je dobitnik nagrade za Najbolju montažerku na 26. Filmskoj reviji mladeži i 14. Four River Film Festivalu.

07.12.2022.