Otvorena je 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

U petak, 25. studenoga u Gradskom kinematografu Beli Manastir otvorena je 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja-film. Revija će trajati do 27. studenog, a projekcijske programe je moguće pratiti i online te glasati za pobjednike.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 147 filmova, a u natjecateljski je program uvršteno 7 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 12 eksperimentalnih filmova te 3 animirana filma.

Na otvorenju je Goran Hes, dogradonačelnik Grada Belog Manastira, pozdravio okupljenu publiku i poželio sudionicima dobrodošlicu te uspjeh u natjecateljskom programu.

“Ovo je prva Revija koja se održava u Belom Manastiru i time se ponosimo. Mi se i dalje kao Savez trudimo neprofesijski film promovirati i prikazivati u manjim sredinama, zato nam je čast što smo upravo ovdje. Zahvaljujem se svima što ste došli i nadam se da ćete uživati u ova 3 dana i vidjeti odlične filmove koji će vas motivirati za daljnji rad”, izjavio je Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza.

Publici se obratio i predstavnik suorganizatora, jedan od osnivača Foto-kino kluba Baranja-film, Deže Kučera. “Unatoč dugovječnosti Revije, trebalo je 54. godine da se jedan od najstarijih filmskih festivala u Hrvatskoj održi u Belom Manastiru. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos realizaciji i pripremi ove manifestacije, posebno volonterima koji su uključeni u organizaciju.”

Po završetku uvodne riječi, Kučera je najavio pjesmu dobrodošlice samoukog pjesnika, kantautora i člana Foto-kino kluba Baranja-film, gospodina Branka Krušića.

Nakon uvodnih riječi i pjesme započela je prva revijska projekcija, a po završetku projekcije i prva ovogodišnja Revijska filmska analiza koju je vodio Damir Čučić, redatelj i montažer.

Kroz sljedeća dva dana očekuju nas još četiri projekcije. O pobjednicima Revije odlučivat će članovi stručnog ocjenjivačkog suda, direktor fotografije i redatelj Boris Poljak, filmski montažer Slaven Zečević te redatelj Simon Bogojević Narath.

Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e, a može se pratiti i online na stranicama Revije.

Raspored Revije pronađite na ovoj poveznici.

Reviju podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Beli Manastir, Zajednica tehničke kulture Grada Belog Manastira, Matica Hrvatska – ogranak Beli Manastir uz partnersku podršku Centra za kulturu Grada Belog Manastira.

26.11.2022.