Zatvoreni ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Projekcijom filma Povjerenje Matije Benića i dodjelom nagrada zatvoreni su 26. Filmska revija mladeži i 14. FourRiver Film Festival u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac

Posljednja projekcija filmski bogatog tjedna u Karlovcu održana je sinoć u Dnevnom boravku na Mrežnici. Prikazan je film „Povjerenje“ redatelja Matije Benića. Matija Benić  filmove snima od malih nogu te je osvojio nekoliko nagrada na festivalima za mlade, uključujući nagradu za najbolju režiju na Four River Film Festivalu u Karlovcu 2019. godine. „Povjerenje“ je premijeru imao na nedavno završenom Pulskom Filmskom Festivalu.

Kroz pet festivalskih večeri građani Karlovca i Karlovačke županije imali su priliku pogledati četiri hrvatska dugometražna igrana filma uz gostovanja redatelja i ekipe filmova „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović, „Ljubav oko svijetaAnđele i Davora Rostuhara, „Lihvar“ u režiji Nemanje Ćeranića te „Povjerenje“ u režiji Matije Benića.

Osim na projekcijama filmova, publika je imala prilike uživati i učiti u bogatom rasporedu edukativnih programa, raspravama i predstavljanjima, a u srijedu smo u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić“ ugostili i Davora Rostuhara koji je predstavio svoju knjigu „Ljubav oko svijeta“ te su posjetitelji mogli pogledati i pripadajuću izložbu fotografija.

Dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je uživo u Urbanom parku Hrvatskog doma, a svi koji žele mogu pogledati snimku na poveznici https://frff.com.hr/screening-schedule/

Gand Prix osvojio je španjolski film Zalij mi cvijeće u režiji Jordi Sanz uz obrazloženje žirija da je ovo jedan ozbiljan pristup intimnoj temi koja je ispričana preciznim autentičnim i pronicljivim filmskim sredstvima.  Nagrada publike otišla je filmu Pisac čiju režiju potpisuju učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba. Žutu zastavu koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Pokreni solidarnost Medicinske škole Osijek. 

Iako, zbog pandemijskih neprilika nismo bili u cijelosti uživo, iz godine u godinu nas raduje interes publike. Dok je karlovačka publika svaki dan vjerno pratila natjecateljski program i večernje projekcije, bilježimo i vrlo veliki odaziv online publike. Tako je ove godine preko 10.000 korisnika pogledalo filmove iz natjecateljskog programa.

Popis ostalih nagrada možete pronaći ovdje: https://frff.com.hr/awards/.

Kako bi ovo festivalsko raspoloženje barem malo nastavili, odlučili smo se za dodatne online projekcije nagrađenih filmova koji se mogu pogledati do kraja vikenda na ovoj poveznici: https://frff.com.hr/screening-schedule/

O nagradama Revije i Festivala odlučivao je stručni žiri u sastavu Matea Milić – producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj. Zajedno s njima o nagradama odlučivao je i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Nastavljamo rasti kao globalni festival s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih prijava. Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak preko 50 zemalja svijeta.

Broj prijava (1.415 filmova sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Po završetku ovogodišnjeg programa, organizatori se već pripremaju za nadolazeće izdanje, u nadi da će mladi iz cijelog svijeta ponovno uživo zažutjeti Karlovac te prisustvovati 27. Filmskoj reviji mladeži i 15. FourRiver Film Festivalu od 6. do 10. rujna 2022. godine.

13.09.2021.