Poznato je koji su filmovi u natjecateljskim programima 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala

Selekcijska komisija napravila je ogroman posao te je od ukupno 1415 prijava odabrala 84 naslova koji će se ove godine prikazati od 7. do 11. rujna u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

„Ove nam je godine pristiglo više od 1400 filmova, što je – s obzirom na pandemijske okolnosti – uistinu fenomenalno te je pokazatelj ne samo globalne važnosti našeg festivala već i prekrasne činjenice da i u najtežim okolnostima mladenačka kreativnost ne jenjava! Međutim, ove je godine bilo iznimno malo prijavljenih dokumentarnih filmova, čemu su razlog, pretpostavljamo, otežani produkcijski uvjeti zbog epidemioloških mjera. U tom smislu, valja izraziti našu potporu ukupnoj audiovizualnoj zajednici – i profesijskoj i neprofesijskoj, i odrasloj i mladoj, ali i svim umjetnicima koji, unatoč otežanim uvjetima, i dalje nastoje stvarati te činiti naš svijet ljepšim mjestom. Neka dijelom te potpore svakako bude i naš festival!“ – komentirala je  Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture koja je sve filmove pogledala i komentirala s preostalim članovima selekcijske komisije: filmskim kritičarem Boškom Piculom te snimateljicom i redateljicom Dinkom Radonić.

Od 151 naslova prijavljenih na Reviju za službeno natjecanje odabrano ih je 45, iz različitih dijelova Hrvatske, dok je za Festival od njih čak 1264 pristiglih iz preko 50 zemlja svijeta odabrano 39 naslova.

Veliki broj prijava, usprkos ovim novonormalnim pravilima, komentirala je i Sanja Zanki Pejić, koordinatorica Revije i Festivala: „Iako je cijela prošla godina bila obilježena pandemijom, veseli vidjeti da ta činjenica nije znatno utjecala na broj filmova koji su ove godine prijavljeni za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival. Čestitke mladim autorima što su, unatoč otežanim okolnostima snimanja, kako za profesionalne, a pogotovo za amaterske produkcije, i ove godine završili respektabilan broj filmova i prepoznali Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival kao izvrsnu platformu za prezentaciju svojih radova. Nadamo se da ćemo u rujnu imati priliku ugostiti mlade filmaše i uživo, a ne samo online“.

O svestranosti hrvatskih srednjoškolaca i njihovu interesu za stvaranje filma svjedoči podatak da su prijavljeni filmovi stizali iz najrazličitijih dijelova Hrvatske, dok su na Festival stizale prijave iz čak preko 50 zemalja svijeta.

Večernji programi idu uživo, a organizatori su spremni na sve kombinacije što se tiče projekcija natjecateljskog programa.

„Radujemo se što će Karlovac i ove godine postati svjetsko središte filmskog stvaralaštva mladih u naših 5 dana trajanja Revije i Festivala, čiji će program ponovno biti hibrid online i uživo. Vjerujemo da ćemo po uzoru na prošlu godinu, a po modelu Riječnog kina koje Kinoklub Karlovac provodi i ovoga ljeta, moći organizirati večernji program na otvorenom diljem županije. Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, voljeli bismo ponovno imati i dnevne natjecateljske projekcije uživo s autorima, no spremni smo na sve kombinacije, a prošlogodišnje online izdanje polučilo je logično i određene dobre stvari, poput većeg angažmana autora online te ćemo taj dio komunikacije i streaming zadržati i nadograditi i sada. Čestitke svim autorima čiji su filmovi prošli u konkurenciju!" izjavila je Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

Više o rezultatima selekcije kao i kompletan popis pročitajte ovdje:

https://frff.com.hr/official-selection-yff/

https://frff.com.hr/official-selection-frff/

Osim srednjoškolskih filmova u natjecateljskom programu, Revija je poznata i po svojim popratnim sadržajima kojima pokušava pratiti rad srednjoškolaca iz godine u godinu: radionicama, okruglim stolovima te suradnjama s renomiranim partnerima poput Relativity School i Prodigy Camp iz SAD-a. Ako vam ovo nije dovoljan poticaj za sudjelovanje, ili pak posjet Karlovcu za vrijeme ‘žute groznice’, u rukavu imamo još jedan adut. Naime, ova već etablirana filmska manifestacija prikazuje se u jednoj od najljepših kino dvorana na svijetu – na obalama četiri karlovačke rijeke, svaku večer na drugoj rijeci, drugoj destinaciji: Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri.

Vidimo se u Karlovcu na sad već tradicionalnom žutom slavlju srednjoškolskih filmova. Ove godine Karlovac se žuti od 7. do 11. rujna, spremite datume u kalendare!

21.07.2021.