Hrvatski festival jednominutnih filmova

Druga sreća

Prvobitno najavljen za 25. lipnja 2021., dvadeset i deveti po redu Hrvatski festival jednominutnih filmova, na koji je prijavljeno 439 radova iz 42 zemlje, konačno je održan 9. srpnja, u Gradskom kazalištu Požega, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Prikazano je šezdeset jednominutnih filmova koje su odabrali ovogodišnji članovi međunarodnog žirija Alen Drljević iz Bosne i Hercegovine, Stanimir Trifonov iz Bugarske te domaći Đelo Hadžiselimović, Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić, tajnik žirija.

Ovo je ipak pozitivan pomak, gorko se našalio predsjednik priređivačkog odbora i direktor Festivala Željko Balog, jer je godinu dana prije održan tek iz trećeg pokušaja, a ove se ipak uspjelo već iz drugog. Uz pandemiju i njene posljedice ove godine je Požegu i okolicu, baš na prvobitno najavljen dan održavanja, pogodilo  katastrofalno nevrijeme, grmljavinska oluja, tuča koja je uništavala krovove i cijele stambene objekte, i poplave pa se sve moralo odgoditi za dva tjedna.   

Ukupni broj filmova u svim dosadašnjim godinama održavanja dosegao je oko 8500, a broj zemalja iz kojih su došli je 93. Ove su godine prijavljeni filmovi iz Afganistana, Argentine, Armenije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Češke, Francuske, Gane, Grčke, Hrvatske, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Kanade, Kine, Luksemburga, Mađarske, Malezije, Meksika, Nizozemske, Njemačke, Pakistana, Poljske, Portugala, Rumunjske, Ruske Federacije, SAD, Salvadora, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Šri Lanke, Švicarske, Tajvana, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine. Priređivač je 29. hrvatskog festivala jednominutnih filmova bila udruga GFR film-video, Požega, a financijski su ga poduprli Hrvatski audiovizualni centar, Požeško-slavonska županija i Grad Požega.  

Treću nagradu i brončanu plaketu Rudinske glave osvojio je Ján Kuska, Slovačka, za film Red Bull versus alcohol, drugu i istoimenu srebrnu plaketu Artur Czervinski iz Poljske za Redleaf, a prvu i zlatnu plaketu Peter Vadocz, Mađarska, za Mision Covid 19, dok je Grand prix te skulpturu Požeške bolte osvojio Zoran Čatić iz Bosne i Hercegovine za film Oni su danas… Osim nagrada su dobili i slike suvremenih domaćih autora. Ove godine, zbog epidemioloških mjera i nastalih okolnosti, nije izglasana niti dodijeljena nagrada publike.

Medalju UNICA-e za unapređenje razumijevanje među narodima odnosno za novi način filmskog izražavanje dobio je Raša Stanišić, inače najzastupljeniji autor na ovogodišnjem festivalu s čak tri filma, za rad Moj način.

Direktor festivala Željko Balog na svečanosti dodjela nagrada i zatvaranju 29. hrvatskog festivala jednominutnih filmova izrazio je nadu da će iduće godine, za koju je najavljen jubilarni, 30. festival, inače najstarija međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Republici Hrvatskoj, zbog koje je Požega dospjela na filmsku kartu svijeta te postala svjetski centar jednominutnih filmova, biti daleko manje muka i problema s kojima su se morali suočiti ove godine. Zahvalio je svim dosadašnjim autorima u protekla gotovo tri desetljeća, maloj ali vrijednoj ekipi suradnika u pripremama i organizaciji bez kojih bi bilo nemoguće toliko dugo i uspješno trajanje, a svakako i vjernoj publici.

Minuta je kratka, no jednominutni film je čudo u koji stanu nevjerojatne priče, ideje i poruke poručio je na kraju.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

14.07.2021.