Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a!
Sandro Toth

Ovaj Revijalni ponedjeljak donosimo vam razgovor sa Sandrom Tothom, autorom animiranog filma Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a!, koji je na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojio nagradu publike.

U filmu novine Washington post 24. srpnja 1963. godine objavljuju članak u kojemu piše da su američke zrakoplovne snage potrošile preko 5000 dolara na ukrašavanje sobe koja bi služila kao rodilište za gospođu Kennedy. Predsjednik Kennedy naziva generala iz zrakoplovstva da izrazi svoje nezadovoljstvo vezano uz članak.

Sandro Toth je 2018. godine završio Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Otkrio nam je kako je došao u doticaj s umjetnošću, uz koje su mu područje najčešće vezane teme filmova i na čemu radi ove godine.

Čitajte rubriku Revijalni ponedjeljak te budite ukorak s nama u praćenju putovanja filmova nagrađenih na prošlogodišnjim revijalnim i festivalskim izdanjima!

1. Kako je počela Vaša ljubav prema filmu?

Potječem iz veoma umjetničke obitelji gdje se jako cijeni radišnost i kreativnost, roditelji jako vole glazbu, tata svira gitaru i komponira pjesme, čak smo dva spota snimili zajedno, stric je bio slikar, a djedovi su svirali gudačke instrumente, tako da svatko vuče na svoje. Ljubav prema filmu nastala je već u osnovnoj školi kada sam gledao film Miloša Formana Amadeus, ostao sam očaran umjetnošću filma, malo i preplašen zbog nekih prizora isto, ali zauzvrat su mi roditelji kupili malu DV kameru s kojom sam snimao kratke filmove s bratom i prijateljima; bilo je super jer smo se tako zabavljali, ali bi svako snimanje završilo svađom! Ta je ljubav više rasla u srednjoj školi kada sam počeo animirati svoje likove, studirao sam i kopirao fore iz najdražih filmova, tako da naučim zašto i kako funkcioniraju…

2. Kako Vam je bilo sudjelovati na prošlogodišnjoj online Reviji te kako uspijevate organizirati snimanja za vrijeme pandemije?

Bilo je jako fora sudjelovati i zahvaljujem žiriju i publici što su prepoznali moj trud! Nemam previše problema s organizacijom snimanja jer sam ionako nastavnik likovnog, tu jedino organiziram primjere i prezentacije da uspješno pristupim nastavi kada treba!

3. Kako birate ideje za film?

Odem na Wikipediju i kliknem na dugme na kojemu piše random… Samo se šalim, obično biram teme koje me dobro nasmiju, ali, da budem iskren, najviše biram teme vezane uz povijest, posljednja dva filma koja sam napravio bila su takve tematike. Mislim da je povijest i način na koji je interpretirana veoma važna, puno toga se može očitati od strane autora i kako je on interpretira u sklopu svog rada, pogledajte samo filmove snimljene o Titanicu, A night to remember iz 1958. i Cameronov iz 1997. godine, dvije različite „zvijeri.“

4. Kako napreduju Vaši ovogodišnji filmovi? Hoćete li i ove godine prijaviti svoj film na Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva?

Radio sam na kratkom filmu o životu Franje Jelačića i njegovim dogodovštinama tijekom Napoleonova razdoblja, ali zbog drugih obveza sam stao s time i mislim tek dogodine nastaviti, tako da nažalost neću ništa prijaviti, ali sasvim sam siguran da će se na mome mjestu javiti druge odlične autorice i autori!

14.07.2021.