Večer uz Gjorgjia Janevskog: Ako nitko ne svira

Pobjednika Festivala dokumentarnog rock filma iz 2011., makedonca Gjorgjia Janevskog i njegov film prvijenac “Ako nitko ne svira”, predstavit ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 10. travnja, s početkom u 20 sati. Po običaju, prije projekcije popričat ćemo s autorom putem video linka, a razgovor će moderirati Ivana-Nataša Turković.


Ako nitko ne svira

Po mišljenju žirija, “film portretira Vaska Atanasoskog, lidera sastava Bernay's Propaganda i njegovu fascinantnu energiju, strast i ljubav prema glazbi”. Ujedno, njime autor dokumentira “univerzalni problem bendova i pojedinaca u nastojanjima da usprkos nesklonosti medija dopru do publike i pošalju svoju poruku”.


Ako nitko ne svira

U filmu izbliza pratimo problematičan početak makedonskog underground benda Bernays Propaganda te svakodnevne izazove s kojima se frontman Vasko Atanasoski suočava kako bi mogao raditi ono što voli. Duž puta susreće se s razno raznim preprekama, a ponekad s blesavim i apsurdnim incidentima kojima pristupa hrabro, odlučno i s velikom dozom humora. Vasko, čija energija istovremeno usisava i nadahnjuje, ujedno organizira koncerte, radi za diskografsku kuću te vodi radijski program. Ne postoji stvar koju ne bi uradio kako bi glazbu održao živom. I sve to pod duhovnim vodstvom grupa poput Joy Division, The Clash, Gang of Four, Fugazi i Minor Threat.


Ako nitko ne svira

Bez obzira na komercijalni potencijal benda i gotovo 200 koncerata godišnje u cijeloj Evropi, Vasko je ostao potpuno vjeran “uradi sam” principima, prema kojima njegov angažman na muzičkoj sceni karakterizira samoproizvodnja, samopromocija te odbijanje dikatata novca.

Gjorgji Janevski: Ako nitko ne svira

Ako nikoj ne sviri, dokumentarni, glazbeni, biografski, 2010, Makedonija, 54' (eng. titl)


Ako nitko ne svira

Režija: Gjorgji Janevski
Scenarij: Gjorgji Janevski
Direktor fotografije: Brand Ferro
Montaža: Blagoja Nedelkovski
Produkcija: Gjorgji Janevski
Produkcijska kuća: Stotrojka

Gjorgji Janevski je rođen 1972. u Skopju. Film je studirao na Univerzitetu u Bologni. Radi kao freelancer u filmskoj industriji i medijima, a ujedno je viši urednik na Radio Kanalu 103 u Skopju. Ondje tjedno producira programe sa živom glazbom iz studija, u kojima pretežno sudjeluju bendovi s nezavisne lokalne scene. Sa svojim prvim filmom “Ako nitko ne svira” (2010), dokumentarcem o makedonskom bendu Bernays Propaganda i gitaristu Vasku Atanasoskom, Janevski je 2011. pobjedio na Festivalu dokumentarnog rock filma (DORF) u regionalnoj konkurenciji.

09.04.2014.