45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Suha statistika

Na 45. reviju prijavljeno je 119 filmova, a među njima je bio četrdeset i jedan igrani, trideset i četiri eksperimentalna, dvadeset i jedan dokumentarni, sedamnaest video spotova i samo šest animiranih ostvarenja. Pet je filmova stiglo iz Blanka, šest sa UMAS-a, devet iz Kinokluba Split, dvanaest iz Pulske filmske tvornice, četrnaest sa ADU, a najviše, čak osamnaest iz Kinokluba Zagreb. Najviše je autorskih filmova prijavio Željko Radivoj, četiri, a sa po tri prijavljena rada ga slijede mladi lavovi Tadija Tadić, Igor Dropuljić, Ante Kuštre i Silva Ćapin, srednji lavovi Mirta Mataija i Goran Zaborac te mrvicu stariji lav Aleksandar Muharemović, sam ili sa suradnicima.   

Dvadeset i tri filma prijavili su samostalni autori. Najduži prijavljeni film traje jedan sat, a najkraći 21 sekundu.

Vijećanje je trajalo tri i pol sata, od 20.15 do 23.45.

Uz članove žirija bili su prisutni i tajnik žirija Duško Popović i organizatorica 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, predstavnica Hrvatskog filmskog saveza Marija Ratković Vidaković, koja je osam sati prije početka žiriranja doletjela iz Finske. Avionom.

Popijena je jedna kava sa šlagom, jedan čaj, dva voćna soka, decilitar amara i nešto šljivovice. Malo. Pušilo se. Mnogo.

Na kraju su filmski redatelj Igor Bezinović, filmski i televizijski redatelj i montažer Damir Čučić, filmska redateljica i sveučilišna profesorica Ana Hušman, filmski i televizijski redatelj i snimatelj i sveučilišni profesor Silvestar Kolbas i dramaturginja Jasna Žmak odabrali 36 filmova, a među njima je trinaest igranih (gotovo trećina od ukupnog broja prijavljenih), dvanaest eksperimentalnih (manje od trećine), četiri video spota (manje od četvrtine), četiri animirana (dvije trećine) i samo tri dokumentarna filma (svaki sedmi od ukupnog broja prijavljenih).    

Od šest prijavljenih UMAS je dobio čak četiri filma u službenoj konkurenciji, a ADU pet od četrnaest. Kinoklub Zagreb u Puli će imati najviše, šest filmova, Kinoklub Split i FKVK Zaprešić po dva. Od 23 prijavljena filma samostalnih autora, u službenoj će konkurenciji biti prikazano osam, ili trećina. Neki su autori dobili napomenu da se od njih puno više očekivalo što je istodobno pohvala i pokuda. 

Jedina autorica sa dva filma u konkurenciji je Lana Kosovac s ADU. Vrijedi napomenuti da je jedan njen film igrani, a drugi dokumentarni.

A važno je reći i kako su neki filmovi odbijeni ne zbog (ne)kvalitete nego dapače zato jer je ocijenjeno kako će i bez sudjelovanja na 45. reviji naći svoj put do gledatelja. Možda je u prvi mah čudno, no s druge strane odražava i povjerenje članova žirija u kvalitetu radova hrvatskih neprofesijskih autora. Treba se samo nadati da će to povjerenje biti i opravdano.

S aspekta dugogodišnjeg sudionika, pratitelja i izvjestitelja o žiriranjima, valja primijetiti kako je ovogodišnji žiri zaista ozbiljno, ali i mučno i teško stigao do konačnih odluka. Bilo je mnogo dilema, mnoštvo upitnika koji su postavljani pokraj autora i njihovih djela, borbe za svoje kriterije i odabir ali i uvjerenja da su donesene odluke utemeljene i pravedne.

Sada treba još sačekati projekcije na 45. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva i završno, javno žiriranje po pravilima UNICA-e u nedjelju, 24. studenoga kada će biti proglašeni pobjednici, kako bi cijeli proces bio zaokružen i dobio svoj puni smisao.

Duško Popović

06.11.2013.