english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
34

Zapis

MARTINAC – 41 GODINA FILMSKOG STVARALAŠTVA

 

Svojedobno sam, kao parafrazu na motto Melvilleova filma »Bljedoliki ubojica« (Jean-Pierre Melville: Samuraï, 1967.) rekao da je filmski autor najosamljenije biće na svijetu osim, možda, bijeloga tigra…i to unatoč slutnji (što ju je imao i William Blake) da su svi ovozemaljski autori  »samo tajnici nadnaravnih entiteta«.


                                                                Ivan Martinac


 (Zapisano u Splitu, na Pepelnicu, 28. 2. 2001.)


 


U povodu 41 godine filmskog stvaralaštva Ivana Martinca, Otvoreno pučko učilište u Splitu počastilo je splitskog filmskog majstora, pjesnika i arhitekta retrospektivom njegovih filmova, koja je održana od 27.–29. travnja u kinu Zlatna vrata. Premda ukupna Martinčeva filmografija broji 72 filmska naslova (od kojih je režirao 58, a montirao 68), retrospektiva se fokusirala na 14 autorskih filmova.  Na prvoj i drugoj projekciji prikazani su Martinčevi kratki filmovi Avantira, moja gospođa, Rondo, Monolog o Splitu, Lice, Fokus, Ubrzanje, Uska vrata, Most, Izlazak, Izgnanstvo, Sve i ništa, Lutke i Grad u sivom, a retrospektiva je završila projekcijom njegovog jedinog cjelovečernjeg igranog filma Kuća na pijesku (1984.–85.).


Splitsku retrospektivu uveličao je izlazak iz tiska monografije/kataloga Martinac (u izdanju Otvorenog pučkog učilišta Split i Hrvatskog filmskog saveza), u kojem osobnu inventuru života s filmom i filmskog stvaralaštva autor kolažira  filmografijom, podacima o retrospektivama i nagradama, te odabirom ulomcima iz novinskih članaka i razgovora,  te isječcima iz pisama, osobnih bilješki i dnevničkih zapisa. Ukratko – Martinac u prvom licu jednine.

*** ***

CLOSE-UP
FILMOVI U PRIKAZANI U NATJECATELJSKOM PROGRAMU
FRKA 2001. – ŽIVAHNO I U ZNAKU ŽANRA
I MAĐARI SU SE SMIJALI…
JASAN POGLED U POVIJEST HRVATSKOG FILMA
MEDIJI STVARNOSTI
POTREBA FILMSKE NAOBRAZBE
SPLIĆANI OSVAJAJU ZAGREB
SURADNJA UČITELJA HRVATSKOG I ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA
ŠAL – ŠKOLA ANIMACIJE LUKAS
UČITI VERDIJA POMOĆU FILMA
PROZOR PREMA ISTOKU
POŽEGA 2001. – PEDESETA MINUTA
OSOBNI REZOVI
IVICA HRIPKO ILITI »ČOVJEK IZ SJENE«
FILMOGRAFIJA I NAGRADE FRKA-e
STVARNOST TIJELA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta