english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
34

Zapis

ŠAL – ŠKOLA ANIMACIJE LUKAS

 

Iza vrata prostorije s brojem 24 malog studija za animirani, dokumentarni i igrani film, nalaze se vojnici, ptice, dvorci, mačke, žabe, bića s drugih planeta… pa sve do one tehnike koja prati film. Naravno, to su sve plodovi uma, volje i ustrajnosti grupe učenika koji svoje slobodno vrijeme koriste za stvaranje malih ali značajnih umjetničkih djela. Ponosno smo na to, a kako i ne bi kada smo za ove dvije godine osvojili niz nagrada i priznanja. Od niza projekata koje smo započeli prošle godine,  završili smo dva crtana filma, a tri su još u nastanku. To je i bilo normalno  jer su posljednja tri filma duža pa zahtijevaju i duže pripreme a i sam rad na filmu. Ako se zna da su za jednu sekundu potrebne 24 sličice, a mi idemo na trajanje filma duže od jedne minute, to je u prosjeku šestotinjak crteža, i time napuštamo crtane filmove tipa spota. Lanin rođendan trajat će tri minute i pun je glazbe i plesa. Neki od nas odrastaju uz taj crtani film.


No svoj trud smo u protekloj 2000. godini okrunili nagradama za animirane filmove na 38. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži u Šibeniku (9.–11. lipnja 2000.): prvu nagradu Ocjenjivačkog suda djece za ostvarenje Tko tebe kamenom, ti njega…, te diplome za sudjelovanje  Hrvatskog filmskog saveza za animirani film Eko san i video ostvarenje Prva ljubav ili pričekaj. Autori imenovanih filmova su Igor Zrinski, Mirjana Jerković, Silvija Regvar, Kristina Pajurin, Iva Kolić, Morana Starčević, Taida Gomiunik i Darko Trogrlić. Ružica Jukić (tekst i kamera), Nikolina Nimac (scenarij) i Nataša Mokrovčak (režija) autori su videoostvarenja Prva ljuba ili pričekaj. To je priča o Alanu i Marini koji se isprva ne usuđuju priznati što osjećaju jedno za drugo. Marina je bila hrabrija i učinila je prvi korak. Tipično za tinejdžersku dob. Kritičari su napisali da je to »simpatična sličica o školskom životu, neizbježnim temama tinejdžerskih razgovora i uobičajenim mladenačkim zbrkama u glavi«, te da se čini nekako nedovršenim.


Eko san je kratki jednominutni animirani film s jednostavnom pričom: ekološka poruka u kojoj se naglasak stavlja na zabrinutost za prirodu i prijetnju zagađenjem okoliša, što je u filmu prikazano kontrastom između livade pune cvijeća, leta leptira, ptica i prljavih tvornica koje samo rastu, bujaju i pritom bljuju smog iz dimnjaka. Sve to popraćeno je adekvatnom glazbom koja dopunjuje taj ugođaj, strah za budućnost.


Nagrađeno djelo Tko tebe kamenom, ti njega začeto je po vrlo zanimljivoj i simpatičnoj zamisli autora Igora Zrinskog. General X iz države X koji se dosađuje jer ratova više nama, pokušava svoje nezadovoljstvo i nervozu zadovoljiti u sobi za ratovanje. Sve ga smeta i nervira, pa i ptica koja lijepo pjeva. Antipatični vojnik, general X, ne može to otrpjeti pa gađa pticu kamenom; ptica mu uzvraća paljbom iz »vlastitog oružja«. Publika je to popratila smijehom te podužim aplauzom. Stručna kritika je naglasila da je u tom djelu »dobar crtež i vrlo dobro iskorištena dosjetka«.


Škola je započela radom 11. siječnja 1999. s petnaestak učenika i prvim voditeljima Tomislavom Vereš i Milanom Bukovcem, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog filmskog saveza. Uz njih su kao suradnici radili: prof. Dora Dančević, prof. Ruža Kostelec te prof. Dragomir Dančević koji i danas vode tu školu. ŠAL dobiva podršku ravnatelja škole, prostor i dio opreme, stolove za crtanje, nešto tehnike. Te prve godine postojanja ŠAL nastupa na reviji u Pregradi sa četiri filma i osvaja nagradu publike za spot kolaž Lukas. Od tada interes učenika za ŠAL stalno raste. Ustanovljene su četiri grupe po osam učenika svrstane prema godinama starosti. Učenici prolaze školu od crtanja do upotrebe tehnike, kamere i računala. Uz timski rad, dobru metodu rada, koju su razvili prof. Dora Dančević i prof. Dragomir Dančević postižu se dobri rezultati u nastanku kvalitetnih i složenih crtanih filmova. ŠAL ove godine na reviju u Čakovac šalje četiri filma duža od jedne minute i pokušat će ponoviti uspjeh. ŠAL je bio prisutan i u radijskim emisijama »EKO EKO«, gdje se govorilo o crtanom filmu Eko san i Morska eko priča, te u emisiji »Pet ujutro« o školi animiranog filma ŠAL.


Što danas radi ŠAL?


ŠAL marljivo i ustrajno dovršava projekte i ispunjava zamisli maštovitih učenika. Trenutačno radimo na Laninom rođendanu, Dvorištu, Picekima i rožici, Morskoj eko priči i Ogovaračima.


Ogovarači je neobična priča nastala po mojoj ideji koja je neobična kao i njezina kreatorica. Rad teče usporeno jer je realizacija veoma teška, tj. često griješimo jer osim što marljivo crtamo, još marljivije i razgovaramo za vrijeme rada. Film govori o dvojici dječaka koji se dosađuju na klupi u parku te promatraju kako prolaze osobe koje ih nekim svojim osobinama podsjećaju na životinje… Oni se došaptavaju i te se osobe pretvaraju u životinje kojima nalikuju. No nećemo odati sve!


Drugi film Lanin rođendan priča je o rođendanskoj zabavi djevojčice Lane. Film je muzički, s dobrom rock glazbom i puno plesa za mlade.  Takav bi tulum svatko poželio! To je naš prvi duži, trominutni crtani film.


Dvorište je priča jednog galeba koji promatra dvorište puno životinja i jednog pijetla koji pokušava biti jako, jako važan.


Piceki i rožica je priča malih, bezbrižnih piceka i jedne lijepe rože. Sve priče ne završavaju uvijek sretno. Crtić treba svakako pogledati.


Morska eko priča – i sam naslov govori o čemu se radi i kako treba zaštititi morski svijet od nesavjesnih ljudi.


Svi polaznici ŠAL-a su veoma ponosni na svoja djela te marljivi jer znaju da će im se trud isplatiti. Niti jedno od ovih ostvarenja ne bi bilo moguće bez voditeljstva i pomoći prof. Dore Dančević i prof. Mire Dančevića. Nalazimo se jednom tjedno i ostajemo toliko dugo dok nam ne postane pretijesno u crtaonici tj. kada se počnemo svađati i ići jedno drugom na živce… Bolje radimo kada smo odmorni i neopterećeni nego kad sutradan imamo veliki ispit iz fizike, no voditelji su puni razumijevanja i zato nam dopuste da ponekad izostanemo u takvim prigodama. Inače, naša mala grupa osmašica je složna, glasna i brljava no to ne smeta jer u krajnjoj liniji obavimo zadatak, a to je najvažnije.


Morana Starčević

*** ***

CLOSE-UP
FILMOVI U PRIKAZANI U NATJECATELJSKOM PROGRAMU
FRKA 2001. – ŽIVAHNO I U ZNAKU ŽANRA
I MAĐARI SU SE SMIJALI…
JASAN POGLED U POVIJEST HRVATSKOG FILMA
MEDIJI STVARNOSTI
POTREBA FILMSKE NAOBRAZBE
SPLIĆANI OSVAJAJU ZAGREB
SURADNJA UČITELJA HRVATSKOG I ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA
UČITI VERDIJA POMOĆU FILMA
PROZOR PREMA ISTOKU
POŽEGA 2001. – PEDESETA MINUTA
OSOBNI REZOVI
MARTINAC – 41 GODINA FILMSKOG STVARALAŠTVA
IVICA HRIPKO ILITI »ČOVJEK IZ SJENE«
FILMOGRAFIJA I NAGRADE FRKA-e
STVARNOST TIJELA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta