english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
34

Zapis

CLOSE-UP

Radionica filmske glume Kinokluba "Zagreb"

 

Članovi kinokluba Zagreb krenuli su u ožujku ove godine s novim tečajem – radionicom filmske glume Close-up – kojoj je cilj upoznati polaznike sa specifičnostima glume na filmu. Radionica je, prema riječima organizatora, Gorana Kovača, potaknuta potrebom svladavanja umijeća  glume pred kamerama čemu se na Akadaemiji dramske umjetnosti ne poklanja veća pozornost jer je studij uglavnom usredotočen na kazalište.

Radionica, osim praktičnog dijela, uključuje i »teorijsku« obuku. Budući glumci najprije se upućuju u osnove teorije filma, kako bi se upoznali s temeljnim filmskim pojmovima (kadar, kadriranje, planovi, mizanscena i sl.), a tek onda uče kako izgovarati tekst i ponašati se  pred kamerom. Improviziranim audicijama  nastoji ih se osloboditi straha od filmske tehnike, a istodobno se simulira put koji glumac prolazi od audicije do snimanja filma. Završna etapa radionice je snimanje filma u kojem se polaznici uvode u proces snimanja i kroz njega  primjenjuju sve dotad naučeno. O ostvarenom se potom traži mišljenje i korisne sugestije glumačkog »profesionalca/ke«, koji će polaznicima, na internim klupskim premijerama za prijatelje, rodbinu i druge zainteresirane,  usput prenijeti svoja glumačka iskustva. Polaznici na  kraju dobivaju video-kasetu i uvjerenje da su završili tečaj, a kinoklubu ostaje baza osnovnih podataka (biografije, fotografije, video-zapisi) o glumcima koja može biti od pomoći i amaterima i profesionalcima u potrazi za glumcima.      Radionice traju mjesec dana, te primaju najmanje tri a najviše osam polaznika. Voditelj (predavač) je redatelj Ognjen Sviličić a snimateljica Irena Marković.

Do sada je  (u ožujku) održana jedna radionica s tri  polaznika. Nakon »teorijskog« dijela potencijalni glumci su se okušali pred kamerama radeći na scenariju koji je prema proznom predlošku Raymonda Carvera Vitamin napisao Ognjen Sviličić.  Za drugi tečaj, koji će se po svoj prilici održati tek u rujnu, već se prijavilo dosta studenata s ADU-a  kojima je ovo prilika da se bolje upoznaju s načinom rada glumaca na filmu i uče s profesionalnim glumcima. 

*** ***

FILMOVI U PRIKAZANI U NATJECATELJSKOM PROGRAMU
FRKA 2001. – ŽIVAHNO I U ZNAKU ŽANRA
I MAĐARI SU SE SMIJALI…
JASAN POGLED U POVIJEST HRVATSKOG FILMA
MEDIJI STVARNOSTI
POTREBA FILMSKE NAOBRAZBE
SPLIĆANI OSVAJAJU ZAGREB
SURADNJA UČITELJA HRVATSKOG I ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA
ŠAL – ŠKOLA ANIMACIJE LUKAS
UČITI VERDIJA POMOĆU FILMA
PROZOR PREMA ISTOKU
POŽEGA 2001. – PEDESETA MINUTA
OSOBNI REZOVI
MARTINAC – 41 GODINA FILMSKOG STVARALAŠTVA
IVICA HRIPKO ILITI »ČOVJEK IZ SJENE«
FILMOGRAFIJA I NAGRADE FRKA-e
STVARNOST TIJELA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta