english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2002.
38

Medijska škola

HRVATSKI FILMSKI LJETOPIS

Nedavno je u distribuciju odaslan jubilarni 30. broj filmskog časopisa Hrvatski filmski ljetopis. U svojih 8. godina izlaženja, časopis je privukao suradnju oko 120 izvornih autora, pisaca o filmu, pretežito domaćih, ali i stranih. Jedini je časopis u Hrvatskoj koji sustavno njeguje studijski, istraživački i teorijski pristup filmu, često u tematskim blokovima veličine omanje knjige, dokazujući da je misao o filmu itekako prisutna i proširena u Hrvatskoj. U svojih 30. brojeva časopis je objavio brojne filmografske obrade hrvatskog filma i leksikografske obrade filmskih djelatnika; objavio niz povijesno ključnih biofilmografskih razgovora s najznačajnijih hrvatskim filmašima, brojne povijesne studije hrvatskog filma, te studijske analize funkcioniranja suvremene hrvatske kinematografije.
Jubilarni se broj pojavljuje u poboljšanu ruhu (sjajne korice) i s povećanim brojem stranica (320), u veličini dvije oveće knjige, odnosno u veličini dvobroja. Osim ove novosti, revitalizirana je također rubrika kritičkog pregleda repertoarnog filma. Ključne tematske dijelove čine onaj posvećene preminulom velikanu hrvatskog filma Branku Baueru, važnoj suvremenoj temi emocionalnog djelovanja filma u kojoj se donose radovi svjetski najznačajnijih teoretičara na tu temu (Plantiga, Tan, Smith i dr.), te filmografski blok posvećen recentnoj srpsko-crnogorskoj kinematografiji, u kojoj hrvatski čitatelj može vidjeti što je u proteklih dvanaestak godina snimljeno u Srbiji te koje su sve knjige o filmu tamo objavljene. Iscrpni su prilozi posvećeni Danima hrvatskog filma i Požeškom festivalu jedne minute, a u tradicionalno važnoj rubrici Studije i istraživanja može se naći opsežna studija Midhata Ajanovića o japanskom fenomenu anima – cjelovečernjih i serijaliziranih crtanih filmova, te izvještaj o povijesnom otkriću hrvatskog etnografskog filma Durmitor bračnog para Glušac iz pera Dejana Kosanovića. Uz druge vrijedne priloge može se naći i obrada tema iz kulturne politike: prilog švedskog dopisnika o trenutačnom stanju u švedskoj kinematografiji suočenoj s donekle sličnim problemima kao i hrvatska, te opsežna analiza opravdanosti proizvodnje cjelovečernjeg igranog filma u Hrvatskoj.
Suočavajući se s tipičnim problemima knjižarske distribucije, časopis se pretežito distribuira preko pretplate kod njegova izdavača Hrvatskog filmskog saveza u Zagrebu.

Ministarstvo prosvjete i športa otkupljuje dio naklade Ljetopisa koji se dostavlja srednjim školama.

Uredništvo: Nikica Gilić, Bruno Kragić, Diana Nenadić, Ivo Škrabalo, Igor Tomljanović, Hrvoje Turković (glavni urednik), Zlatko Vidačković (gostujući urednik).

Adresa: Hrvatski filmski savez, Zagreb, Dalmatinska 12 (tel.: 01/48 48 771; fax.: 01/48 48 764).ZAPIS

Koncepcija Zapisa određena je njegovom biltenskom namjenom, te filmskim djelatnostima koje su sastavnica uže ili šire djelatnosti Saveza. Kako te djelatnosti obuhvaćaju poticanje, vrednovanje i promoviranje kako neprofesijskog (djeca i odrasli, klubovi i individualci), tako i profesionalnog filmskog i video stvaralaštva (unutar Saveza i šire), te promicanje medijske kulture, tako je i koncepcija časopisa šarolika i prilagođena šarenoj čitateljskoj strukturi. No, uglavnom ostaje u okvirima već ustaljenih rubrika. Tako Zapis posebnu pozornost posvećuje:
– filmskim festivalima, smotrama i manifestacijama koje predstavljaju recentno filmsko i video stvaralaštvo djece i odraslih, neprofesijskih i profesionalnih filmaša;
– javnim nastupima i predstavljanjima pojedinih hrvatskih autora ili skupina autora, kao i umjetnika iz svijeta koji gostuju u Hrvatskoj
- vrednovanju recentne produkcije i autorskih opusa, posebno onih s područja neprofesijskog (i studentskog), eksperimentalnog i dječjeg filmskog i video stvaralaštva,
- praćenju događaja u kinematografiji i širem području srodnih vizualnih umjetnosti
- metodici nastave medijske kulture u školama
- teoriji vizualnih medija
- predstavljanju nove tehnike i tehnologija koje se koriste u filmskom i video stvaralaštvu
- radu filmskih i video klubova djece i odraslih koji djeluju u Hrvatskoj
- prikazima novih knjiga o filmu
- informacijama o festivalima u zemlji i svijetu.

Uredništvo: Marijan Krivak, Krešimir Mikić, Diana Nenadić (glavna urednica), Duško Popović i Vera Robić-Škarica

Adresa: Hrvatski filmski savez, Zagreb, Dalmatinska 12 (tel.: 01/48 48 771; fax.: 01/48 48 764).

Oba časopisa mogu se naručiti u
Hrvatskom filmskom savezu
Dalmatinska 12, 1000 Zagreb

(tel.: 01/48 48 771; fax.: 01/48 48 764).
E-mail: diana.nenadic@hztk.hr
verica.robic-skarica@hztk.hr

*** ***

RASPORED PREDAVANJA 4. ŠKOLE MEDIJSKE KULTURE
OKVIRNI PROGAMI VIDEO RADIONICA
FILMSKO VRIJEME: TEMELJNE ZNAČAJKE I PROBLEMI
JEDINSTVO SADRŽAJA I FILMSKE SLIKE: CRNI ILI FILM NOIR
ŠTO JE EKSPERIMENTALNI (AVANGARDNI, ALTERNATIVNI) FILM
SNIMATELJSKI OPUS OKTAVIJANA MILETIĆA
KAKO NAPRAVITI DOKUMENTARAC ?
KREATIVNOST MLADIH I NOVE TEHNOLOGIJE
IVO ANDRIĆ – ŽELIMIR PRIJIĆ – ANTON MARINIĆ
ZDENKO GAŠPAROVIĆ: SATIEMANIJA
O FILMSKOM UKUSU NAŠIH SREDNJOŠKOLACA
DR. SC. STJEPKO TEŽAK
PREPORUČENA LITERATURA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta