english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2002.
38

Povodi

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ovih je dana Biljana Čakić Veselič primila godišnju Nazorovu nagradu za dokumentarni film Dečko kojem se žurilo, potresnu priču o potrazi autorice za bratom poginulim u Domovinskom ratu.

Ovih je dana Biljana Čakić Veselič primila godišnju Nazorovu nagradu za dokumentarni film Dečko kojem se žurilo, potresnu priču o potrazi autorice za bratom poginulim u Domovinskom ratu.

Time se ovaj film, u produkciji nezavisne produkcije Factum, dobitnik niza nacionalnih i internacionalnih nagrada i prikazana na desetak svjetskih festivala te hrvatski kandidat za dokumentarni Oscar, nedvojbeno uvrstio među najbolje i najnagrađivanije hrvatske dokumentarce posljednjeg desetljeća.

Nažalost, hrvatska ga javnost, premda je prve nagrade (uključujućiu Grand prix, te nagrade za najbolju režiju, film i sl.) dobio na Danima hrvatskog filma u ožujku 2001., još nije imala prilike vidjeti. Hrvatska ga televizija još, kao uostalom ni ostale filmove iz prošlogodišnje i ovogodišnje Factumove produkcije, jednostavno - nije prikazala. Prikazala ga je, međutim, nezavisna televizija B92 u Srbiji i Crnoj Gori, a upravo je potpisan i ugovor za međunarodnu distribuciju.

Na taj se način nastavlja praksa u kojoj je moguće da, unatoč činjenici da je Factum na Danima hrvatskog filma dva puta za redom proglašen najboljom producentskom kućom, unatoč mnogobrojnim domaćim i stranim nagradama, sudjelovanjima na festivalima i sl., Dokumentarna redakcija HTV-a nikad nije prikazala ni jedan od četrdeset Factumovih filmova. Naravno, nije ni sudjelovala u proizvodnji ni jednog od njih, premda je obvezna, po hrvatskim i međunarodnim propisima, komisionirati određen broj filmova od nezavisnih producenata. Sve projekte nuđene od Factuma jednostavno je - ignorirala.

Posebno je zanimljivo da, premda je između HTV-a i Factuma potpisan sporazum o prikazivanju deset sati programa u 2002. Godini, ništa od toga nije realizirano, a Dokumentarni program i dalje prikazuje amaterske putopise i filmove u kojima se promiču, u suvremenom civilnom društvu, nezamisliva stajališta.

Očigledno je da Doklumentarni program vode ljudi koji u prikazivanju kvalitetnih filmova nezavisnih producenata vide neželjenu konkurenciju te bez problema ignoriraju uzuse pa i propise koji vrijede za sve europske javne televizije.

Na kraju, želimo javno upitati - kako je moguće da se i nakon svih zaklinjanja u javnu televiziju dopušta da privatni interesi, poslovni animoziteti i političke preferencije određuju program koji plaćaju hrvatski pretplatnici?


prof. Nenad Puhovski
programski direktor Factuma


Nenad Puhovski

SJEDNICA SKUPŠTINE HRVATSKOG FILMSKOG SAVEZA
SKUPŠTINSKI IZVJEŠTAJ PREDSJEDNIKA HFS-a
Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo
POSEBNA PRIZNANJA ORGANIZATORIMA
Hrvoje Turković u Gimnaziji Karlovac - Ulazak u magični svijet Građanina Kanea
Razgovor s mladim animatorom, Vjekoslavom Živkovićem

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta