Izraelski film Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju i mirovini aktivist Goran Božićević u Klubu PFT-a

Ovoga petka, 10. svibnja s početkom u 20 u Pulskoj filmskoj tvornici besplatna je projekcija dokumentarnog filma Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju u kojemu izraelski redatelj Avi Mograbi u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava donosi predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju te brojna svjedočanstva bivših izraelskih vojnika.


Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Gosti večeri je dugogodišnji mirovni aktivist Goran Božičević koji će poslije projekcije s publikom analizirati film i izraelsko-palestinski sukob te razgovarati o politikama rata i mira te načinima izgradnje i njegovanja mira kao civilizacijske vrijednosti suvremenog društva.

U filmu redatelj daje uvid u princip rada kolonijalističke okupacije, logiku u pozadini njezinih praksi te različite načine mišljenja koji se trebaju primijeniti u raznim situacijama kako bi se održala.

Okupacija iz naše perspektive izgleda poput stvorenja s bezbroj glava. Svaka glava je dobra osoba, koja je služila u izraelskoj vojsci i bila stacionirana na okupiranim područjima, gdje je obavljala zadatke koji su joj zadani, vjerujući kako sudjeluje u ispunjavanju izraelskog koncepta sigurnosti. Gotovo svaki izraelski Židov služio je vojsku i odigrao ulogu, izravnu ili neizravnu, u svakodnevnom održavanju izraelske okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze.


Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju

Mnogi su naraštaji radnika obavljali prljave poslove, učili tajne zanata i prenosili ih drugima, s oca na sina, kako bi i idući naraštaj znao podmazivati kotačiće vojne kontrole. Šačica njih pojavljuje se u ovom filmu i analizira službu prema svakodnevnim aktivnostima.

Ovo su svjedočanstva, a ne mišljenja. Svjedoci u ovom filmu ne opisuju svoje misli ili stavove o onom što su učinili. Jednostavno navode što su činili i govore o radnjama u kojima su morali sudjelovati kako bi okupacija postojala te kako bi se nastavila u budućnosti. Nijedna od ovih aktivnosti nije nužna za opstanak okupacije, no sve zajedno tvore njezinu bit.


Goran Božičević

Goran Božičević (Zadar, 1962.) je mirovni aktivist koji se pridružio Antiratnoj kampanji u Hrvatskoj 1993. godine. Suosnivač je Volonterskog projekta Pakrac 1993. godine i Centra za mirovne studije u Zagrebu 1997. gdje predaje na Mirovnim studijima teme Izgradnje mira. Pokretač MIRamiDA – Prvih treninga izgradnje mira u post-YU zemljama (od 1995). Radi u svim zemljama JI Europe i Ukrajini gdje mu je 2020 prevedena knjiga „Gradnja dijaloga – Izabrani primjeri rada na pomirenju u Hrvatskoj“  UNDP 2016. Na njemačkoj Akademiji za transformaciju sukoba od 2019 predaje teme Konstruktivne intervencije u sukob.

Autor je dvije knjige o odabranim naporima na izgradnji mira u Hrvatskoj, te piše o izgradnji mira za portal h-alter.org od 2014. godine. Polja interesovanja obuhvataju medijaciju, dijalog, izgradnju mira, podijeljene zajednice, suočavanje s prošlošću i pomirenje.
Blizak je suradnik UK Quakers od 1996. godine i njihov regionalni predstavnik za post-jugoslovenske zemlje u periodu 2002. - 2009. godine. Prethodno je bio član Mennonite

Živi u dvojezičnom gradu Buje-Buie.


Avi Mograbi

Avi Mograbi (1954., Tel Aviv) renomirani je izraelski dokumentarist koji više od 30 godina kroz svoje filmove i javno djelovanje otvoreno kritizira izraelsko društvo. U svom se radu često bavi temom izraelsko-palestinskog konflikta te istražuje paradokse izraelskog društva. Snimio je više od 20 filmova koji su nagrađivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, FID Marseilleu, Vision du Reelu i San Franciscu, a svoje videoinstalacije izlagao je u galeriji Art & Essai u francuskom Rennesu. Aktivno je uključen u organizaciju Breaking the Silence, koja se bavi sakupljanjem i arhiviranjem ispovijesti izraelskih vojnika stacioniranih na okupiranim područjima. Od 1999. predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju ,
Francuska/Finska/Izrael/Njemačka, 2021, 110 minuta

Redatelj i scenaristi: Avi Mograbi
Producenti: Serge Lalou, Camille Laemle, Annie Dekel-Ohayon
Montažer: Avi Mograbi
Produkcija: Les Films d'Ici, 24Images, ARTE France, Citizen Jane Productions, ma.ja.de Filmproduktions-GmbH, Avi Mograbi (IL)
__
Program je realiziran u suradnji s udrugom Restart.
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Istarska Županija, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.