DORF i tri kratka hrvatska rock dokumentarca

Ovoga petka, 15. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice predstavljamo jedinstveni regionalni Festival dokumentarnog rock filma DORF i tri kratka hrvatska rock dokumentarca.

Festival DORF održava se u Vinkovcima od 2007. godine u organizaciji Udruge ljubitelja filma RARE. Žanrovski definiran, obogaćen brojnim popratnim događanjima (izložbe slika, fotografija, plakata, radionice dokumentarnih filmova, promocije knjiga, koncerti), vrlo brzo je postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susjednim državama.

Povezivanjem sa srodnim festivalima unutar udruženja AMUSIFF (The Association of Music Film Festival) i MFFN (Music Film Festival Network), DORF je postao nezaobilazan na filmskoj festivalskoj karti ovog dijela Europe.

Gost filmske večeri je osnivač je i umjetnički direktor DORF-a Toni Šarić s kojim će prije projekcije preko videopoziva o počecima festivala i planovima, legendarnoj vinkovačkoj rock sceni, produkciji i gledanosti muzičkih dokumentaraca, festivalskoj publici i nevjerovatnim popratnim programima DORF-a razgovarati mladi pulski kinoklubaš i muzičar Antonio Juričić.

Program

Nino i Jadranko Pongrac: OČI U MAGLI
dokumentarni, 2005., 31 minuta, Studio K.I.S.

Film o Zdenku Franjiću, legendarnom osnivaču nezavisne diskografske kuće Slušaj Najglasnije, o njemu govore suradnici i novinari, te sam Franjić prolazi biografski kroz detalje fascinantne karijere. Nakon njegovog pojavljivanja diskografska industrija nije ostala ista, a bandovi kao Majke, Humpers ili Satan Panonski ostvarili su blistave karijere. Zdenko danas vodi etiketu i nastavlja cijelu priču u svom stilu, nezaustavljivo otkriva nepoznate bisere koji čine našu underground glazbenu scenu vitalnom i uzbudljivom. U filmu su korištene brojne ekskluzivne fotografije i bootleg snimci koji do sada nisu viđeni.


Oči u magli

Dubravko Mataković: DI SMO MI TO?
dokumentarni,2006., 35 minuta

Dokumentarni prikaz odlaska vinkovačke grupe Septica u Zagreb na dodjelu nagrada Zlatna koogla 2005 – prati ekipu od vinkovačkog kolodvora, samog koncerta u KSETu, pa sve do povratka u Vinkovce. Ovo je prvi filmski uradak kultnog strip-crtača Dubravka Matakovića, nadamo se ne i posljednji. Česta gostovanja Septice u kultnom KSET-u imala su posebnu atmosferu i to je vidljivo u ovom filmu. Voljeli ili ne karakterističan smisao za humor, ovaj film će vam prikazati u jednom drugom svjetlu junake koji se kriju iza neobičnih imena u po mnogo čemu jedinstvenoj Septici. U filmu se pojavljuje puno poznatih likova, u neobičnim situacijama, a ovo je premijerno prikazivanje dugo očekivanog Dubravkovog filma.


Di smo mi to?

Filip Meštrović i Marinko Marinkić: PUNČKE
Dokumentarni, 2012., 28 minuta, Studio SKIG i Udruga ljubitelja filma RARE

U fokusu ovog glazbenog dokumentarca tri su djevojke iz popularnog vinkovačkog rock benda Punčke. Film prati njihove nastupe u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom prvih pet godina postojanja benda, baveći se njihovim statusom na sceni i javnom percepcijom. Uz upoznavanje svijeta iz njihove perspektive, publika ima prilike vidjeti dotad neprikazane snimke, kao i poznate predstavnike vinkovačke rock scene.


Punčke

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Grad Pula i Istarska županija te u suradnji s Festivalom dokumentarnog rock-filma DORF.

__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.