english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Održana panel rasprava o filmskoj pismenosti u školama u sklopu simpozija European Film Factoryja i Four River Film Festivala

Panel rasprava Filmska pismenost u školama – Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina održana je 14. rujna u Karlovcu, u novoobnovljenom Kinu Edison u sklopu simpozija European Film Factoryja, a u okviru programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Svrha panel rasprave bila je identificirati ključne uloge i stanje filmske pismenosti u Europi te naglasiti važnost filmskog obrazovanja, doprinoseći razvoju publike diljem Europe.

Program European Film Factory (EFF) pokrenuli su 2019. Institut français, ARTE Education i European Schoolnet, uz potporu potprograma MEDIA programa Kreativna Europa. EFF predstavlja inovativan i praktičan pristup promicanju filmske pismenosti u Europi i izvan njezinih granica. Ovaj program omogućuje učenicima/studentima od 11 do 25 godina, kao i nastavnicima i kulturnim posrednicima koji rade s mladom publikom iz svih zemalja Europe, besplatni pristup katalogu europskih filmova od 1954. do 2014. godine, kao i pristup novijim europskim kratkim filmovima, uz pedagoška pomagala.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Karlovac, European Film Factory organizirao je simpozij koji se održava u Karlovcu od 13. do 15. rujna, tijekom 16. Four River Film Festivala, međunarodnog festivala posvećenog srednjoškolskom filmu koji povezuje mlade ljude i nastavnike iz različitih europskih zemalja. Ovakvo okruženje čini Four River Film Festival izuzetno prikladnom platformom za bavljenje temama filmske pismenosti i mlade publike u Europi, što je glavni fokus EFF-a.

U raspravi su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske: Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Martina Petrović, rukovoditeljica Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA te Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, kao i cijenjeni međunarodni panelisti koji su podijelili svoja iskustva i inicijative vezane uz filmsko obrazovanje: Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous i dopredsjednica organizacije Collectif 50/50; Mikk Granström (Estonija), direktor Tallinn Black Nights Film Festivala i direktor programa Dječjeg festivala Just Film i Marion Czarny (Francuska) iz FIPADOC Campusa - međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Panel je moderirao filmski kritičar, novinar i profesor doc. dr. sc. Boško Picula.

Zaključeno je kako zemlje Europske unije imaju vrlo slične probleme u uvođenju filmske edukacije u sustav obrazovanja te da ovakvi konstruktivni susreti i dijalozi među stručnjacima trebaju biti češći. Naravno, svi su panelisti istaknuli važnost nastavnika entuzijasta koji unatoč svim preprekama u svoj nastavni proces uspješno uključuju nastavu filmske umjetnosti.

U sklopu simpozija imali smo i čast održati masterclass sa Florinom Șerbanom, dobitnikom Srebrnog medvjeda u Berlinu 2010. Za film "If I Want to Whistle, I Whistle" koji smo imali prilike pogledati uživo u Kinu Edison i online na platformi European Film Factory.

Također, održana je radionica s temom Rodne raznolikosti i inkluzivnosti na ekranu i izvan njega na primjeru filma Lopoči i Billy Elliot. Cilj je radionice nastavnicima pokazati načine razgovora o reprezentaciji raznolikosti i inkluzivnosti u filmovima, posebno kroz dva spomenuta filma te izoštriti naš pogled na rodne stereotipe. Radionicu je vodila Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous, dopredsjednica organizacije Collectif 50/50 koja se zalaže za promicanje jednakosti, raznolikosti i ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji.

Danas nas očekuje projekcija Young Europeans Take to the Screen / Mladi Europljani na velikom ekranu, program europskih kratkih filmova iz Irske, Francuske, Nizozemske, Bugarske, Italije i Poljske; impresivan kolaž odrastanja europskih adolescenata izdiže mlade glasove koji zahtijevaju da ih se čuje.


pošalji link | verzija za printanje

Otvoreni 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival u novom Kinu Edison u Karlovcu!
Kino Edison otvara svoja vrata i Karlovac postaje središte mladih filmaša!
Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotre hrvatskog školskog filma!
Otvorene prijave za 28. Filmsku reviju mladeži i 16. Four River Film Festival
Podrum ponedjeljkom 03.07.2024.
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 26.06.2024.
NATJECATELJSKI PROGRAM 11. STAR FILM FESTA 26.06.2024.
IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA FILMOVA SNIMLJENIH U KARLOVCU 26.06.2024.
Pulska produkcija Production in-a 26.06.2024.
Produljene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 19.06.2024.
30. Internacionalna filmska radionica i godišnja produkcija ŠAF-a Čakovec 19.06.2024.
Predstavljanje 26. Škole medijske kulture Pula u Klubu PFT-a 12.06.2024.
Kino klub Split održava XIII. SMOTRU - između dva filmska bloka održat će se i filmski kviz 12.06.2024.
Hrvatski filmski savez obilježava Bloomsday u čast Ivanu Ladislavu Galeti 12.06.2024.
11-20/5773
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta