english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Nijanse emotivnih naboja

Program izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“svojom zanimljivošću svakako osvježava i obogaćuje izložba radova slikarice Ene Vuglovečki pod nazivom„Nijanse emotivnih naboja“što će do kraja ožujka ostati otvorena u podrumskom prostoru Centra P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

Kao što sama autorica kaže, ideja njenih apstrakcija temelji se na upoznavanju unutarnjih umnih realnosti i skupljanju često turbulentnih emocija, a ogrebotine, mrlje i boje na njenim platnima predstavljaju emocije, skrivene osobine prirode i ljudske duše. Oblici, kaže Ena Vuglovečki, iako skraćeni i apstrahirani, izranjaju iz guste smjese boje, ljepila i ostalih materijala, ali ne gube vezu s predmetnom realnošću. Koristeći slikarske tehnike struganja i drippinga, mlada autorica miješa različite materijale poput papira, gipsa, drva, kolaža koji u kombinaciji s debelim nanosima boje rezultiraju zanimljivom reljefnom površinom. Njena sklonost apstraktnom izrazu i ekspresivnoj  gesti je posljedica osobnih promišljanja i stavova, a postaje još logičnija kad se zna da često navodi kako inspiraciju crpi u slikama pokojnog koprivničkog umjetnika, akademskog slikara Romana Baričevića. Slikanje me poziva na igru,prihvaćanje vlastitih iluzija,namjera,težnji,ideja i osjećaja, kaže Ena Vuglovečki, ističući kako svoje slike stvara vođena znatiželjom i intuicijom. Nije li upravo Kandinski tvrdio kako je cilj naslikati sliku koja dolazi iz intuicije, a ne iz onog naučenog; sliku koja će obuzeti promatrača i probuditi mu osjećaje. U svojoj knjizi „O duhovnom u umjetnosti“ on tvrdi da je općenito govoreći, boja sila koja izravno utječe na dušu. Boja je klavijatura, oči su batići; duša je klavir s mnogo žica. Umjetnik je ruka koja svira, dodirujući ovu ili onu tipku, kako bi stvorio vibracije u duši, kaže Kandinski. Uzbudljiva, emotivna priroda likovnih radova Ene Vuglovečki iz ciklusa „Nijanse emotivnih naboja“kojima se predstavlja varaždinskoj publici, govori o tome kako ne treba sumnjati  da u nadolazećim godinama ovoj mladoj autorici predstoji mogućnost zanimljive, ako ne i sjajne umjetničke karijere.

Srećko Lebinec

BIOGRAFIJA

Ena Vuglovečki

Ena Vuglovečki rođena je 1999. godine u Koprivnici. Završila je Gimnaziju „Fran Galović" Koprivnica. Osim glume u kazalištu „Ludens Teatar" u prostoru Doma mladih Koprivnica,  najveća preokupacija bila joj je slikanje,  te je prvu od triju samostalnih izložbi imala sa sedamnaest godina u kulturno kreativnom centru „Pixel".Iste godine usljedila je još jedna izložba u Podravskoj banci , a nakon toga ponovno u Pixelu. Nakon Gimnazije četiri je godine živjela i radila u Londonu. Izvan radnog završila je edukaciju u produkcijskoj kompaniji "MEDIORITE" pod nazivom ''SHIFT'' program za uvod u produkciju za mlade ljude koji žele naučiti osnove produkcije,kreiranje sadržaja osnove kamere,razvitak ideja za vlastiti kratki film, koji je na kraju edukacije i snimila. Njezina težnja naginje radu s djecom,razvijanju umjetničkih vještina oko filma,glume i slikanja, a posebno ju zanimaju psihoterapija i art terapija.


pošalji link | verzija za printanje

U ROSTOCKU ODRŽANA YOUTH CINEMA NETWORK KONFERENCIJA 2024 15.05.2024.
Provedba projekta „Filmska pismenost u školi“ 15.05.2024.
Svečanim potpisivanjem ugovora započeo treći ciklus poticanja rada školskih filmskih družina koji financira HAVC 15.05.2024.
Izraelski film Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju i mirovini aktivist Goran Božićević u Klubu PFT-a 15.05.2024.
Otvorene su prijave za 26. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Karlovcu i Puli! 08.05.2024.
FILMSKI EU TJEDAN 2024 - najava 08.05.2024.
Svibanj donosi nove besplatne senzorne projekcije! 08.05.2024.
Posebno priznanje animiranom filmu „GPT Meni“ 08.05.2024.
Propagandni animirani film za djecu 08.05.2024.
Otvorene prijave za 13. Dubrovački filmski festival (DUff) 08.05.2024.
51-60/5779
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta