english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
38

TUMAČENJA

Šest lakih komada Željka Kipkea

UDK: 791.633-051 Kipke, Ž.791-22(497.5)”198”(049.3)

Ponovno predstavljanje šest filmova Željka Kipkea, snimljenih u prvoj polovici osamdesetih godina, te nedavno prebačenih na 16mm vrpcu, jedan je od mogućih retrospektivnih pogleda na dosad nepoznat segment autorova formativnoga razdoblja u kontekstu transavangarde.
Filmovi su prvi put prikazivani na formatu S8 u Multimedijalnom centru u Zagrebu 1985. u okviru samostalne Kipkeove izložbe Transparentno prostranstvo, a film Crno crnje od crnoga prikazan je bez zvuka na formatu S8 u Kopenhagenu 1996. u okviru programa pod naslovom Croatian Moving Images — Multimedia Art (Kunstkorridoren NADADA).
Skupni naslov Šest lakih komada odabran je kao najprimjereniji nepretencioznosti dokumentarnog registriranja akcija izvođenih u više ili manje javnim prostorima. U prilog njihovoj autentičnosti govori i podatak da su svi, osim filma Crno crnje od crnoga, snimljeni bez ikakvih naknadnih intervencija montaže.
Izbor šest Kipkeovih filmova višestruko je važan za uspostavljanje dijaloga povijesnoga konteksta u kojem su nastali i odmaka koji nas od njega dijeli, kako na razini osobne tako i kolektivne memorije. Osim dokumenata o određenom razdoblju umjetnikova djelovanja koji rekonstruiraju akcije, situacije, procesualne radove, performanse i instalacije izvedene u javnim i privatnim prostorima, od kojih većinom nema nikakvih sačuvanih materijalnih tragova, ti su filmovi ujedno i vrijedan prilog autorskoga, vrlo osobnog govora o vlastitom djelu, što im daje autentičnost metajezičkoga konceptualnog modela interpretacije.Jasna Galjer

Bookmark and Share
Endart — ili: slatki trijumf hrvatskoga ’drugog filma’
Czeslaw Milosz i Ted Bundy, kako ih je ukuhao Thomas Harris: kako je stvoren dr. Hannibal Lecter
Filmografija Željka Kipkea
Sjećanje na Afriku
Filmovi Terrencea Malicka
Filmografija Terencea Malicka

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta