english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
48

OGLEDI I OSVRTI

Ken Loach ili film za drukčiji svijet

UDK: 791.633-051Loach,K.

Autor s neskrivenim simpatijama analizira nekoliko filmova Kena Loacha, politički i socijalno snažno i nedvosmisleno lijevo angažiranog autora. Već je jedan od ranih Loachovih televizijskih filmova Cathy, vrati se kući (Cathy Come Home) postao i ostao zaštitnim znakom angažiranog filma.

Prvi veliki kinouspjeh Loach je postigao odmjereno realističnom obiteljskom dramom o odrastanju Kes, svojim možda najemocionalnijim filmom. Za Loachove umjetničke i društvene intencije ipak je osobito primjeren bio dokumentarni rod pa se u tekstu analiziraju Loachovi filmovi o radničkim štrajkovima Pitanje vodstva (A Question of Leadership) i Na čijoj si strani? (Which Side Are You On?) te kasniji Treperavi plamen (The Flickering Flame), u kojima redatelj pomno slaže dokumentarne materijale s ciljem da se gledatelj opredijeli za lijevu poziciju te razvija postupak usmjerene empatije.

Taj će postupak radikalizirati i u igranim filmovima kao što su Skrivena namjera (Hidden Agenda) o Sjevernoj Irskoj, Bubamaro, bubamaro (Ladybird, Ladybird), u kojem povezuje intimnu priču i socijalnokritičku pozadinu te Zemlja i sloboda (Land and Freedom), o sukobima unutar ljevice za Španjolskog građanskog rata, u kojem ostvaruje svoj režijski tour de force.Marijan Krivak

Bookmark and Share
Jučer, jučer... (nostalgija i melankolija Luchina Viscontija)
Indija, to je zemlja daleka
Glasovi s margine: uspon i pad američkog nezavisnog filma
Miris Zbiljskog
Paint It Black (Uz dvije ekranizacije romana Jamesa Ellroya)
Nelagoda i znatiželja: kognitivistički pristup filmu Skriveno Michaela Hanekea

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta