35. REVIJA HRVATSKOGA FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA

ZAGREB, 27 – 30. STUDENOGA 2003.
Kino Jadran, Zagreb

Revija hrvatskoga filmskog i video stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i video stvaralaštva u Hrvatskoj, svake godine održava se u drugom gradu.

35. revija se održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba “Zagreb”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Poglavarstva grada Zagreba. Istovremeno će se obilježiti i sedamdesetpeta godišnjica povijesti hrvatskog neprofesijskog filmskog i video stvaralaštva. Obljetnica koja čini dvije trećine ukupnog postojanja filma.

DOBRODOŠLI NA 35. REVIJU!

Nakon trogodišnjih skitanja po Lijepoj našoj, eto nas opet u 'metropoli', u tridesetpetom izdanju – bogatijem, važnijem i svečanijem od svih do sada. Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva tek će se na nekoliko dana zaustaviti u kolijevci hrvatskoga neprofesijskog filma, ali zbog više razloga. Pokazat će što su to protekle godine, od posljednjeg okupljanja u Splitu, otkrivali, istraživali i domišljali hrvatski filmski i videoentuzijasti. Još važnije, posvjedočit će, riječima i slikom, da je prije 75 godina, kada na ovim prostorima nije ni bilo profesionalne kinematografije kakvu danas poznajemo, to isto počeo istraživati i u drugom obliku otkrivati netko drugi. Uz tu dugu i neizvjesnu povijest hrvatskoga kinoamaterizma, čiji su kotač daleke 1928. godine pokrenuli veliki sineasti – Maksimilijan Paspa i Oktavijan Miletić, utemeljivši Kinosekciju u okviru fotokluba Zagreb, Revija će evocirati i usporednu povijest najstarijega hrvatskog kinokluba – kinokluba Zagreb.
Želeći vam dobrodošlicu u jednako vremešnom i 'iskusnom' kinu Jadran, Hrvatski filmski savez i kinoklub Zagreb, kao organizatori Revije, pozivaju vas da i vi budete svjedoci i sudionici te 'velike male' filmske povijesti!