ŠIPANSKA LJETNA FILMSKA ŠKOLA
MALI FILMSKI FESTIVAL

Šipanska Luka
4. – 15. kolovoza 2006.

Filmoljupci i filmovi na Šipanu pustili su korijenje: već treću godinu zaredom skupina entuzijasta priprema filmski festival i ljetnu filmsku radionicu. Na festivalu u Šipanskoj Luci od 4. do 15. kolovoza prikazat će se desetak filmova, a da spomenemo samo neke kao Karaula Rajka Grlića, Što je muškarac bez brkova Hrvoja Hribara, nastao prema istoimenome romanu Splićanina Ante Tomića, te film za djecu - Duh u močvari Branka Ištvančića.

Istodobno, dvanaestero mladih iz Šipanske Luke i Suđurađa u filmskoj će radionici, uz stručno vodstvo Damjana Kozole iz Slovenije, Amira Kambera iz Njemačke i Sande Kolar iz Velike Britanije, snimati film i – praktično radeći – naučiti kako film nastaje. U završnoj večeri festivala publika će moći vidjeti njihovo prvo ostvarenje, a na otvorenju, 4. kolovoza, bit će prikazana i dva filma nastala u prethodnim radionicama. Gosti festivala su redatelj Hrvoje Hribar, glumica Marija Škaričić, glazbenik Srđan Depolo koji će održati koncert svojih i prepjevanih skladbi Leonarda Cohena, te kultna dubrovačka Art Radionica Lazareti – s osnivačem i voditeljem Slavenom Toljem.

Ideju o festivalu i filmskoj školi za mlade na Šipanu već 2004. godine prihvatili su mladi i odrasli, a u ostvarenju pomogli su mnogi mještani. No, posebnost cijeloga projekta je što je nastao na relaciji Njemačka – Hrvatska. Naime, jedan od osnivača i organizatora Nils Neubert živi u Kölnu, a odrastao je na Šipanu i svako ljeto dolazi na otok. Budući da je veliki ljubitelj filmske umjetnosti i da je na otoku kulturalna ponuda bila prilično siromašna, odlučio je, zajedno s Mirom Bronzićem, Šipancem koji živi na Šipanu i u Dubrovniku, poduzeti nešto.

Osmislili su program, ugovorili prikazivanje filmova i našli entuzijaste koji će raditi s mladima. Da zamisao uspije mnogo je pomogla i otočka neprofitna udruga mladih Dom. Rezultat je da desetak kolovoških dana Šipanska Luka živi za film: postaje mjesto susreta publike, redatelja i glumca, te djece i mladih željnih da sve vide izbliza i da sami stanu ispred ili iza kamere.

Druga je posebnost ljetnog središnjeg događaja na najvećem elafitskom otoku, sa svega dva mjesta i 400 stanovnika, što u programu svi sudionici sudjeluju besplatno isto kao što i za djecu i za publiku sudjelovanje ostaje besplatno.


I treća: događaj od početka ima međunarodni karakter budući da filmovi, sudionici u programu i gosti festivala stižu iz više zemalja - ove godine iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije. Tako je ovogodišnji voditelj filmske radionice za mlade slovenski redatelj Damjan Kozole, o scenariju će podučavati Amir Kamber, rođen u BiH, no koji je odrastao, školovao se i diplomirao u Njemačkoj, Sanda Kolar, koja živi i djeluje u Londonu, mladima će prenijeti znanje o montaži. U okviru festivala prikazat će se i bosansko-hercegovački film Dobro uštimani mrtvaci, redatelja Benjamina Filipovića.

Organizatori festivala i škole Nils Neubert i Miro Bronzić smatraju da bi sve lako moglo prerasti u novu šipansku tradiciju. Stoga cijelu godinu rade da osiguraju filmove, privuku sudionike i pripreme sve što treba. Svima su zahvalni na odazivu, kao i svima koji pomažu bilo radom, bilo sponzorstvima. Treba posebno istaknuti odličnu suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Hotelom Šipan, Osnovnom školom Šipan te Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika. Sve je to velik posao, zahtijeva puno truda, komunikacije i organizacijske sposobnosti, ali sve to jako veseli, jer se radi nešto veoma korisno. Pred publiku se dovodi filmove i ljude koje inače mnogi s otoka nikad ne bi vidjeli ni susreli.

- A tko zna, možda se i među djecom, koja se sada zanose i uče o filmu, nađe netko tko će u budućnosti dati profesionalni doprinos hrvatskoj ili možda čak međunarodnoj filmskoj sceni – kažu Bronzić i Neubert.

U nastavku:
Program maloga filmskog festivala
Posebni gosti u programu
Tko je tko u ljetnoj školi filma
Kontakt s organizatorima
Suradnici
Završne napomene

FILMSKI FESTIVAL

04. 08. – PETAK

21:00 h

SVEČANO OTVORENJE i PROJEKCIJA FILMOVA
"Tajna starog platnja", "Invazija"
oba nastala u "Ljetnoj školi filma Šipan" 2005. godine

PREDSTAVLJANJE POLAZNIKA I PREDAVAČA
"Ljetne škole filma Šipan" 2006

22:00 h

"Bil jedon", dokumentarni film o ribarima iz Komiže, HR, 2002
u prisustvu redatelja HRVOJA HRIBARA

05. 08. - SUBOTA

21:00 h

"Što je muškarac bez brkova", igrani film, HR, 2005
u prisustvu redatelja HRVOJA HRIBARA i glumice MARIJE ŠKARIČIĆ

06. 08. – NEDJELJA

21:00 h

"Duh u močvari", igrani film za djecu, HR, 2006
redatelj BRANKO IŠTVANČIĆ

07. 08. – PONEDJELJAK

21:00 h

Večer ART RADIONICE LAZARETI – ARL – Dubrovnik:
Video projekcije, art performance
u prisustvu voditelja ARL-a SLAVENA TOLJA

08. 08. – UTORAK

21:00 h

"Prva Plata”, kratki igrani film, BiH, 2005
redatelj ALEN DRLJEVIĆ

21:15 h

"Dobro uštimani mrtvaci", igrani film, BiH, 2004
redatelj BENJAMIN FILIPOVIĆ

09. 08. – SRIJEDA

21:00 h

"Kad Miki kaže da se boji", dokumentarni film, HR, 2005
redateljica INES PLETIKOSA

10. 08. – ČETVRTAK

21:00 h

Glazbeni nastup:
SRĐAN DEPOLO Koncert šansone – od prepjeva Jacquesa             Brela i Leonarda Cohena do autorskog CD-a "Vatre čudnih boja"

11. 08. – PETAK

21:00 h

Srce je komad mesa”, kratki igrani film, SLO, 2003
redatelj JAN CVITKOVIĆ

21:15 h

"Rad oslobađa", igrani film, SLO, 2005
u prisustvu redatelja DAMJANA KOZOLE

12. 08. – SUBOTA

21:00 h

"Karaula", igrani film, HR/SLO/SiCG/MAK, 2006,
redatelj RAJKO GRLIĆ

14. 08. – PONEDJELJAK

21:00 h

SVEČANO ZATVARANJE I PROJEKCIJA FILMA
NASTALOG U RADIONICI "LJETNE ŠKOLE FILMA ŠIPAN" 2006

DODJELA NAGRADA I PRIZNANJA POLAZNICIMA ŠKOLE


GLAZBENI PROGRAM – KLAPA ”Fortuna” - Dubrovnik

LJETNA FILMSKA ŠKOLA ŠIPAN 2006

Tko je tko?

Damjan Kozole, voditelj radionice
Amir Kamber, scenarist
Sanda Kolar, montažer

DAMJAN KOZOLE,
redatelj, Slovenija

Rođen u Brežicama, živi i radi u Ljubljani. Prvi film Fatalni telefonski poziv snimio je 1987., sa svega 22 godine. Danas slovi kao jedan od najuspješnijih slovenskih filmskih stvaratelja: režira igrane, dokumentarne i kratke filmove, a najčešće piše i scenarij. Među najuspješnijim radovima je film Rezervni dijelovi (Rezervni deli) iz 2003. godine, prikazan je na više od 30 međunarodnih festivala, osvojio brojne nagrade i otkupljen je u deset zemalja. U novome igranom filmu iz 2005., Rad oslobađa, autor se bavi problemom gubitka, socijalnom nesigurnosti i društvenim osim financijskih, donosi i druge posljedice i probleme.

AMIR KAMBER,
pisac, Njemačka

Živi u Kölnu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao na studiju njemačkoga, engleskoga, lingvistike i filozofije. Rođen je u Sanskome Mostu u Bosni i Hercegovini, ima 29 godina, a od 13. živi u Njemačkoj. Osvojio je 2002. godine prvu nagradu za kratku priču na natječaju književne radionice Omnibus i Balkanske asocijacije izdavača. U programu Funkhaus Europa Zapadnonjemačkoga radija - WDR Köln - voditelj je dvojezične glazbene emisije za mlade. Od 2004. godine podučava scenarij u šipanskoj filmskoj radionici.

SANDA KOLAR,
producentica, Velika Britanija

Živi i djeluje u Londonu: filmove potpisuje kao producentica, urednica i snimateljica, budući da ima i praktično iskustvo od kamere do montaže. Diplomirala je film i video na London College of Communication. Posluje u okviru FilmITProduction, producira dokumentarne filmove i bavi se obukom djece i omladine. Glavni interes: humanitarne i umjetničke teme. Djelatna je i na jugoistoku Europe: 2003. godine producirala je pet dokumentarnih filmova s mladima iz različitih etničkih sredina na Kosovu. Njen film Eto, to sam, proizveden 2005. s romskom omladinom u Londonu, dobitnik je nagrade na Skopskome festivalu Roma.

U nastavku:
KONTAKT S ORGANIZATORIMA
SURADNICI
ZAVRŠNE NAPOMENE

KONTAKT S ORGANIZATORIMA

Miro Bronzić
Mobitel, HR: 098 – 867 490
e-mail: mbronzic@yahoo.com

Nils Neubert
Mobitel, SRNJ: 0049 – 177 – 579 66 71 (do 28. 07. 2006)
Mobitel, HR: 098 – 18 77 148 (od 28. 07. 2006)
e-mail: Luka45@web.de

SURADNICI

ĐURO MARGARETIĆ, fotograf, vizualni dizajner, Gütersloh, SRNJ
(autor plakata, festivalskoga promocijskog materijala i diploma za polaznike filmske radionice)

MARIJANA KORITNIK, dipl. novinarka, Köln, SRNJ
(medijska podrška i promocija)

BORNA KOVAČEVIĆ, Šipan
Polaznik radionica Ljetne filmske škole Šipan, asistent u realizaciji tehničkih poslova

ZAVRŠNE NAPOMENE

Svi ovdje navedeni podaci mogu se slobodno koristiti u svim medijima.

Unaprijed smo zahvalni za svaku potporu, a rado ćemo dati i druge dodatne informacije.

Hvala svima koji na bilo koji način potpomažu ostvarenje ovoga projekta.

ORGANIZACIJSKI ODBOR
ŠIPANSKE LJETNE FILMSKE ŠKOLE

26.07.2006.