Pula 2006. – dodjela nagrade “Fabijan Šovagović” Semki Sokolović Bertok

53. festival igranog filma u Puli

U povodu nagrade „Fabijan Šovagović“ glumici Semik Sokolović Bertok, koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja tradicionalno dodjeljuje u okviru Pula Film Festivala, Snježana Tribuson snimila je kratki dokumentarni kolaž o laureatkinji u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. O glumačkoj osobnosti i posebnosti Semke Sokolović Bertok u filmu svjedoče isječci iz njezinih filmova te petoro redatelja s kojima je snimala: Rajko Grlić, Zrinko Ogresta, Lukas Nola, Bruno Gamulin i Snježana Tribuson.

„Semka Sokolović Bertok“, stoji u obrazloženju nagrade, „prisutna je u našoj kinematografiji od 1956. g., već punih pedeset godina. Snimila je šezdeset i sedam filmova i serija u kojima je igrajući i glavne i epizodne uloge uvijek ostvarila plastične, bogate i prepoznatljive likove. Igrala je u raznolikim filmskim i televizijskim žanrovima – u komedijama, filmskim dramama, TV dramama, dramskim i humorističnim serijama... te pokazala svestranost svojih glumačkih talenata i mogućnosti. Jednako smo je, uživljeni u njezinu glumačku interpretaciju, gledali primjerice u Golikovom «Pucnju» gdje je ostvarila izuzetnu dramsku ulogu, te kao tetku iz Bosanske Krupe kojoj smo se nasmijali u Grlićevoj «Štefici Cvek u raljama života». Semka je snimala jednakim intenzitetom u jugoslavenskoj zatim u hrvatskoj i bosanskoj kinematografiji. Jednu od svojih najboljih uloga ostvarila je 2004. g., u Sarajevu, u Žaličinu filmu «Kod amidže Idriza» glumeći sa svojim kolegom iz hrvatske Mustafom Nadarevićem. Za cjelokupni rijetko bogati i respektabilni opus DHFR je ove godine nagrađuje nagradom «Fabijan Šovagović».

Uz projekciju filma, nagrada će biti svečano uručena dobitnici u petak, 21. srpnja 2006. u 15 sati, u projekcijskoj dvorani Zajednice Talijana.

20.07.2006.