Žene koje obilježavaju živote i misli autora

Zbog velikog interesa, produžena izložba 'Žene iz filmova' Damira Čučića u Galeriji Vladimira Horvata.

Autorski studio FFV produžio je izložbu Damira Čučića u Galeriji Vladimira Horvata. Riječ je o zanimljivom autoru koji je do sada napravio više od trideset altenativnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Njegovi radovi privukli su pozornost na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Na Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu idućih se deset dana može pogledati izložba 'Žene iz filmova'. Posebnu pažnju plijeni nezaboravna Ena Begović, no i ostale glumice koje nas vode na jedinstveno putovanje svijetom filma i posebnih asocijacija koje se uz njih vežu.

Prilkom otvorenja izložbe, razgovarali smo sa autorom o tome odakle i kako crpi inspiraciju, koji su mu motivi za ovakvu vrstu stvaralaštva te kako je došao na ideju da upravo ova tema bude nešto što mu zaokuplja pažnju prilikom stvaranja.

Krenimo od teme, kako ste došli na ideju da spojite fotografiju i film?

„Tema izložbe su žene iz filmova, to su žene koje su fiktivne, koje sam prepoznao prilikom nekih snimanja ili bih na snimanja donio vlastitu arhivu na kojoj su bile, meni u životu važne žene. Ova izložba je kombinacija fikcije i dokumentarnih fotografija“.

Koliko dugo ste pripremali izložbu?

„Samo trajanje cijelog kreativnog procesa je 5 godina. Koristio sam se metodom projekcije videoslike ili fotografija na određene pozadine. To može biti zid, tekstil ili drvo, snimio sam nevjerojatnu količinu pozadina. Tako je jedna od serija 'Žene iz filmova'. Tu je raspon od djevojčice koja mi se sviđala u osnovnoj školi, pa sve do bake“.

Niste uzeli sebi za zadatak raditi projekt, nego je to išlo spontano?

„Ovi radovi su nastali kao proces, ja sam prije svega filmski radnik koji povremeno izlaže. Pretežno videoradove jer se bavim eksperimentalnim filmom. Tu se ponekad nađu i fotografije kao i danas“.

Autor je istaknuo i  dugovječnu suradnju sa Autorskim studiom FFV u kojem stvara i vrši edukacije već 25 godina. Spomenuti studio je u vlastitim kapacitetima proveo organizaciju i izdavaštvo, postavu i tehničku pripremu je obavio Luka Stamać, također jedan od članova studia.

Izložba se može razgledati do srednine svibnja.

03.05.2023.