OŠ „Antun i Stjepan Radić“, Gunja

Online događaj “KINO U PODNE” – suradnja osnovnih škola iz Gunje, Zagreba i Jakšića

Povodom obilježavanja 6. Dana medijske pismenosti, voditeljice filmskih družina dr. sc. Anita Tufekčić (OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja) Ana Serenčeš (OŠ Odra Zagreb) i Marija Jukić Rogač (OŠ “Mladost“ Jakšić) organizirale su 25. travnja 2023. godine u 12:45 sati online događaj “KINO U PODNE”  za svoje učenike, ljubitelje filma. Sveukupno je bilo prisutno 35 sudionika putem aplikacije Google Meet. Svi sudionici su dobili pozivnicu na događaj gdje se nalazio link na Google Meet.

Učenici su imali priliku premijerno pogledati film filmske družine iz OŠ Odra – „Ukleta kuća“ (horor), nagrađivani igrani film filmske družine OŠ „Mladost“ Jakšić „Bilo jednom u Jakšiću“  i  još jedan novi film filmske družine “Mladi SKIG-ovci” – „To me boli!“. Poslije svakog odgledanog filma učenici su davali pozitivne i negativne kritike na film.

Film „To me boli!“ premijerno je prikazan za učenike OŠ Odra i OŠ Jakšić jer je tek završen ovaj mjesec. Film „To me boli!“ donosi kratak prikaz ispovijesti učenice 6. razreda  koja je doživjela neugodno iskustvo prijateljstva na mreži.

Film „Ukleta kuća“ je kratak horor u kojem tri djevojčice odluče posjetiti napuštenu kuću  o kojoj kolaju glasine da su  ljudi ondje umirali i nestajali. Ondje ih dočekaju iznenađenja.

Film „Bilo jednom u Jakšiću“ je moderan crno-bijeli nijemi film  iz školskih klupa. Da, i to postoji. Upoznajte Ivana i Anu na njihovim putu (ne) prijateljstva. Inače, film je osvojio 3. nagradu dječjeg žirija u kategoriji igranog filma na prošlogodišnjoj 60.Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

Ovaj online događaj nastavak je višegodišnje suradnje, a ovo je bilo četvrto „KINO u PODNE“. Ove godine našem online događaju u organizaciji se priključila  i treća škola, OŠ „Mladost“ Jakšić što nam je neopisivo drago. Planiramo ovu tradiciju nastaviti i kroz iduće godine, izjavile su voditeljice filmskih družina Anita, Marija i Ana.

Novina ove godine nam je i gost iznenađenja Marinko Marinkić, gunjanski snimatelj i predsjednik Multimedijalnog centra Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG), koji je kratko iskomentirao sva tri snimljena filma i pustio učenicima kratak video koji donosi presjek rada „Televizijske radionice“ s nedavno održanog Novigradskog proljeća. Marinko Marinkić je voditelj televizijske radionice na Novigradskom proljeću na kojoj su ove godine sudjelovali naša učenica Mia Dugonjić i voditeljica filmske družine Anita Tufekčić.

Tekst napisala: dr. sc. Anita Tufekčić, školska knjižničarka

26.04.2023.