Produkcijski dan prvi put na Akademiji dramske umjetnosti!

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala studentskog filma FRKA 29. travnja prvi će se put održati Produkcijski dan – manifestacija kojoj je cilj promocija profesije producenta u audiovizualnoj umjetnosti. Raznovrsnim cjelodnevnim programom široj će se javnosti pokušati približiti uloga producenta, a profesionalcima ponuditi nova saznanja o poslu kojim se bave.

U okviru ovogodišnje FRKA-e u subotu 29. travnja 2023. prvi put održat će se Produkcijski dan. Riječ je o manifestaciji kojom se promiče profesija producenta u audiovizualnoj umjetnosti s ciljem informiranja o studijskom programu Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti te o specifičnostima i izazovima tog zanimanja općenito. Raznim aktivnostima kao što su okrugli stol, gostujuće predavanje (masterclass), radionice i filmske projekcije otvorit će se dijalog s generacijski srodnom publikom – srednjoškolcima i studentskom populacijom, odnosno potencijalnim budućim studentima Akademije. Osim publike mladih, Produkcijski dan bit će otvoren svoj zainteresiranoj javnosti.

Posao producenta spaja kreativnost i menadžment, a studij Produkcije kao takav obrazuje buduće profesionalce koji nakon školovanja na Akademiji dramske umjetnosti rade na različitim pozicijama u kulturnim ustanovama te stvaraju i organiziraju audiovizualne projekte poput filmova, videoigara, aplikacija i reklama ili pak scensko-izvedbene kao što su predstave, festivali i eventi. Predstojnica Odsjeka produkcije Rea Rajčić ističe kako je: „Čak i nakon 20 godina postojanja studija Produkcije zaposlenost bivših studenata gotovo stopostotna što dovoljno govori o potrebama tržišta za ovom pozicijom“.

Kako bi se šira javnost bolje upoznala s produkcijom i pozicijom producenta na Produkcijski dan pozvali smo šestero iznimno uspješnih profesionalaca iz regije kako bi nam tijekom zanimljivog panela odgovorili na veliko pitanje - TKO JE PRODUCENT?

Oni su: Ankica Jurić Tilić, najuspješnija hrvatska producentica igranih filmova i dramskih serija poput Zvizdana, serijala o Koku i Područja bez signala, Gorazd Slak, kreativni producent najpopularnijih televizijskih formata i showova poput Plesa sa zvijezdama, Big Brothera, Farme i Supertalenta, te nekadašnji programski direktor slovenskog POP TV-a, Jelena Mitrović producentica najznačajnijih srpskih arthouse filmskih naslova koji su osvojili nagrade na prestižnim festivalima poput Berlina i Sundancea (Otac, Krugovi, Klip), Nerma Mehadžić diplomirana producentica s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji reklamnih spotova, Amira Kudumović, sarajevska filmska i kazališna producentica i Nebojša Jovanović filmski teoretičar i producent brojnih filmskih festivala, uvest će vas u svijet filma, reklama i festivala.

Osim panela, organiziran je i Meet&eat domjenak na kojem će se učenici, studenti i profesori moći bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije. Budući da FRKA dugi niz godina razvija i njeguje nacionalne i međunarodne veze filmskih umjetnika i škola, ove su godine kao dio programa Produkcijskog dana gosti studenti i profesori s Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. U programskom bloku posvećenom njima predstaviti će svoj rad, prikazati izbor studentskih filmova te razmijeniti znanja i iskustva. Kraj dana posvećen je masterclassu Ivana Kelave Od studenta do producenta koji će govoriti o svojem profesionalnom putu koji je započeo u Zagrebu, a nastavio u velikom Londonu.

Produkcijski dan organiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog društva nezavisnih producenata te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop.

Ulaz je na sve programe besplatan!

Program Produkcijskog dana (pdf)

26.04.2023.