U BIBINJAMA ZAVRŠENA FILMSKA RADIONICA „OD IDEJE DO FILMA“

U petak 24. veljače uspješno je završena filmska radionica Od ideje do filma, koju je tijekom zimskih praznika u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama provodila naša udruga. Filmsku radionicu pohađalo je ukupno 18 učenika iz 5., 6. i 7. razreda te njihovi profesori: Marijana Kandić, Miljana Ćavar Radić, Jasminka Adžić Sikirić, Ivana Kadoić Stojanov, Marijana Pavić, Lidija Sorić, Ivana Kero, Ana Tadić Marijanović i Marina Jelić.

Radionica dokumentarnog filma odvijala se tijekom zimskih praznika (20. – 24. veljače), svakodnevno u vremenu od 9-12 sati. Voditelj radionice Luka Klapan svoje znanje i vještine o kameri i snimanju i ovaj put je usmjerio na izobrazbu mladih filmaša pa su polaznici tako osim rukovanja s kamerom naučili i osnove snimanja filmskog materijala te montažu slike i zvuka. Svih 18 učenika, polaznika radionice, također je sudjelovalo i na izlaganjima o oblicima filmskog zapisa koje je naša udruga višekratno provodila u bibinjskoj osnovnoj školi. Kako su učenici uspješno usvojili znanje o kameri i snimanju tijekom izlaganja, najbolje se pokazalo na ovoj radionici.

Cilj radionice Od ideje do filma bio je snimanje kratkog dokumentarnog filma o Učeničkoj zadruzi MOBA, uslijedila je organizacija snimanja i izvršeno je selektivno snimanje svih sekcija koje djeluju pri učeničkoj zadruzi. Prije pripreme za montažu slike i zvuka, u učionici informatike, naposljetku smo prokomentirali kompletan snimljeni materijal.

Zaključak, radionica Od ideje do filma bila je prava mješavina teorijskog i praktičnog dijela, međutim većina vremena provedena je u učionici pa stoga kreativni učenici željno očekuju slijedeću radionicu kako bi više vremena proveli snimajući na terenu.

01.03.2023.