Prvim radioničkim danom i velikom proslavom započeo zimski ciklus Filmske naSTAVe

U ponedjeljak 20. veljače u 10 sati kino Tuškanac otvorilo je svoja vrata za polaznike novog zimskog ciklusa Filmske naSTAVe.


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

Više od 240 učenika srednjih škola s prostora Zagreba, Samobora, Karlovca, Duge Rese i drugih okolnih mjesta ovoga će tjedna stjecati filmska znanja i razvijati kritičke vještine uz kurikul od 5 relevantnih filmskih naslova, različitih žanrova i nacionalnih kinematografija. Kako bismo Filmsku naSTAVu učinili dostupnom svima u Hrvatskoj, oni koji nisu u mogućnosti sudjelovati uživo, moći će to iz udobnosti vlastitih domova 22. i 23. veljače u okviru online Filmske naSTAVe.


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

U analizi i interpretaciji odabranih filmskih naslova srednjoškolce će voditi dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, a ovaj je zimski ciklus poseban jer je upravo njime počela i proslava 10. rođendana ovog filmskoedukativnog programa. Ponosno možemo reći da se u kinogledalištu i ove godine, uz nova lica, pojavljuju i oni sudionici koji su već ranije pohađali nastavu, a vratili su se utvrditi gradivo.


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

Uz redovan program za učenike srednjih škola, dan je započeo i radionicom animacije za najmlađe koja se istodobno odvija u maloj dvorani kina Tuškanac. Radionica je okupila čak 20 sudionika osnovnoškolske dobi pod vodstvom Sare Bernat uz asistenciju Domagoja Bunčića.


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

10 godina Filmske naSTAVe obilježili smo prigodnim svečanim programom koji se održao u kinu Tuškanac u 19 sati. Uz  okupljene  brojne dosadašnje polaznike, suradnike, filmske profesionalce te uvažene goste, proslavu su uveličali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama pri Ministarstvu kulture i medija Vjera Matković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, viša savjetnica za filmsku pismenost pri Hrvatskom audiovizualnom centru Ingrid Padjen Đurić i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Nikola Stojadinović te dekan Akademije dramske umjetnosti prof. Davor Švaić. Tijekom programa uvaženi gosti obratili su se prisutnima i istaknuli važnost filmskoeduaktivnih programa te čestitali organizatorima na uspjehu i konzistentnom radu. Prigodan program dao je uvid u razvoj programa FIlmske naSTAVE, kao i dojmove dosadašnjih polaznika i filmskih profesionalaca koji su tijekom ovih 10 godina gostovali u programu.


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

Uslijedio je koncert Zagrebačkog orkestra ZET-a, pod ravnanjem dirigenta Hrvoja Pintarića, koji je za ovu priliku pripremio prigodan repertoar filmske glazbe. Publika je imala prilike uživati u glazbenim temama serijala i filmova  Kuda idu divlje svinjeDuh u močvari i Velo misto, Malo misto, uz vokalnu izvedbu Ivana Colarića. Uz oduševljenje publike orkestar je izveo i bis Samo jednom se ljubi.


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

Zimski ciklus Filmske naSTAVe traje sve do petka 24. veljače u kinu Tuškanac. Vidimo se u kinu!


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević


Autor fotografije: Samir Cerić Kovačević

22.02.2023.