DOKUMENTARNI FILM KORLAT PRIKAZAN I U BENKOVCU

U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u petak 10. veljače, u prepunoj Gradskoj knjižnici Benkovac u svečanom tonu prikazan je dokumentarni film Korlat, scenarista i redatelja Luke Klapana.

Dobrodošlicu svima najprije je zaželio gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, a potom se s nekoliko riječi prisutnima obratio i profesor Radomir Jurić upoznavši ih s aktivnostima i radom udruge Jedina solucija. Događanje je moderirao radijski voditelj gospodin Mijo Brkić te u cijelosti pročitao i recenziju za film koju je napisao Mario Sablić, docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

Potom je u tišini prikazan film Korlat, film koji bilježi bogatu i burnu povijest ovoga dijela Ravnih kotara ali i njegovu sadašnjost, odajući ujedno počast nevinim žrtvama palim za slobodnu Hrvatsku.

Podsjetimo, dokumentarac Korlat je nastao 2020. godine u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost, a svoju premijeru imao je na 67. Pulskom filmskom festivalu.

Brojni prisutni iz Benkovca i okolice, a napose iz samoga Korlata, prikazivanjem filma na dostojanstven način odali su počast nevinim Korlaćanima, stradalim u Domovinskom ratu.

U ponedjeljak 13. veljače Jedina solucija posjetila je i Osnovnu školu Nikole tesle u Gračacu te smo izlaganje o oblicima filmskog zapisa održali učenicima 5. a i 5. b razreda. Naša udruga u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i u suradnji s osnovnim školama u Zadarskoj županiji kontinuirano provodi inicijativu sa željom da se u mladima stvara ljubav prema filmu i filmskom stvaralaštvu. Zahvaljujemo ravnateljici Slavici i profesorici Hrvatskog jezika Danijeli Danilović na profesionalnom pristupu ali i na prekrasnim fotografijama koje su nam poslali.

15.02.2023.