Senzorne projekcije u Varaždinu i Samoboru

Senzorne projekcije, koje se održavaju pod motom “Kino dostupno svima” osmišljene su u cilju da djeci s poteškoćama senzorne integracije omoguće odlaske u kino s roditeljima. Program je pomno osmišljen, a sadržaj izabran kako bi zadovoljio brojne kriterije za djecu i posjetitelje kojima ne odgovaraju zamračena kina, preglasan zvuk te sadržaji upitne kvalitete i poruka. Tijekom projekcija djeca se mogu šetati, slobodno kretati, donijeti sa sobom igračku ili grickalice i sok, doći u pratnji nastavnika, prijatelja, baka i djedova i sl. Naglasak programa stavljen je na osjećaj dobrodošlice i udobnosti u prostoru kino dvorane.

U projekt je uključeno više kina u Hrvatskoj pa će se nakon prve prosinačke projekcije u zagrebačkom Kinu Tuškanac, senzorne projekcije ovoga mjeseca moći posjetiti i u Varaždinu i Samoboru!

17. 12.  s početkom u 11:00 sati, u varaždinskom Kinu Gaj odvijat će se projekcija animirane komedije “Tko se boji vuka još”. Film je sinkroniziran na hrvatski, a bavi se neobičnom avanturom pomalo naivnog vuka. U želji da pridobije ljubav vučice uzima krivi čarobni napitak koji ga transformira u ovna!

Istoga dana, u isto vrijeme Kino Samobor ugostiti će senzornu projekciju animiranog filma “Vik i čarobni mač”. Film priča priču o dječjoj želji za roditeljskom potporom i potvrdom s naglaskom na važnost prijateljstva i obitelji. Sinkroniziran je na hrvatski jezik i ima tempo prilagođen i manjoj djeci.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi put i održane.

Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

14.12.2022.