ZAVRŠETAK PROJEKTA FILMEK

Jutros je u Društvenom centru „Prostorija“ održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati te je prikazan video rad nastao u sklopu projekta FilmEk, punog naziva "FilmEk - filmski ekokamp za doprinos razvoju publike u Karlovačkoj županiji"

Središnji dio projekta bio je trodnevni ekokamp u organizaciji Kinokluba Karlovac, u partnerstvu s Općinom Plaški i Izviđačkim odredom "Spider" Duga Resa, održan u kolovozu u Plaškom. Tijekom kampa djeca i mladi iz Duge Rese i Plaškog te čak i Splita prošla su uvod u filmsku umjetnost i Radionicu snimanja i montaže pod vodstvom Rudolfa Ravbara. Paralelno je održana i radionica podcasta pod vodstvom Tamare Perković.

Tijekom boravka u Plaškom, polaznici su izrađivali ljudski sunčani sat, prema nacrtu Slavena Ličine te su mobitelima bilježili cijeli proces. Tako je i nastao video pod nazivom „Sunčani sat“ kojega je moguće pogledati na poveznici vimeo.com/761460490.

Tijekom održavanja projekta, u Kinu Plaški održane su i projekcije dugometražnih filmova SpaceBoy i Vuk i lav te projekcije videa „Sunčani sat“, a u Karlovcu je održana Javna rasprava o važnosti filmske umjetnosti, metodama razvoja publike, sinergiji obrazovanja i umjetnosti, o kulturi kao modelu rada sa ranjivim skupinama: "O čemu mi to zapravo pričamo?".

Jutros su ispred Kinokluba Ksenija Sanković i Hrvoje Žibrat detaljnije predstavili projekt, koji je održan drugi put. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija kroz poziv za razvoj publike, a za istaknuti je da je FilmEk jedan od svega 13 filmskih programa u Hrvatskoj podržanih u ovom pozivu Ministarstva. Projektom je na zanimljiv način ostvaren spoj ekologije i filma, a organizatori zahvaljuju partnerima i svim sudionicima na uključenju u FilmEk te pozivaju sve zainteresirane da i sami dođu provjeriti vrijeme pomoću ljudskog sunčanog sata, koji je napravljen ispred Osnovne škole Plaški.

30.11.2022.