34 filma u selekciji 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

54. Revija održat će se u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film od 25. do 27. studenog 2022. godine.

Ove je godine za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva prijavljeno ukupno 147 filmova, a u program je uvršteno 7 igranih filmova, 12 dokumentarnih filmova, 12 eksperimentalnih filmova i 3 animirana filma. Popis selektiranih filmova dostupan je na ovoj poveznici.

Novitet ovogodišnje Revije je odvajanje selekcijske komisije i stručnog ocjenjivačkog suda. Selekcijsku komisiju ove godine činili su producent Vedran Šuvar, montažerka i animatorica Maida Srabović i filmski kritičar Nino Kovačić.

Ovogodišnja selekcija Revije potvrdila je ono što je iz godine u godinu vrlo očito u polju amaterskog filma svih filmskih vrsta: filmovi su sve bolji. Od fakultetskih, kinoklubaških, radioničkih do osobnih projekata, filmovi pokazuju vrlo dobru razinu tehničke pismenosti, ponegdje i dominantne stilove, ali ponajprije i najvažnije, velik broj zanimljivih i raznovrsnih autorskih osobnosti čije se, najčešće, osobne priče i vizije pretaču u bitne društvene poruke. Selekciji smo pristupili s jasnom vizijom susreta narativnih i nenarativnih filmova te idejom stvaranja programskih jedinica kroz oblik komunikacije između rodova. Raznovrsnost prijavljenih filmova ove godine te njihova kvaliteta nam je omogućila takvu "igru", te nadamo se kvalitetan autorski festival, izjavili su članovi selekcijske komisije.

Žiriranje na Reviji je javno, a odvija se prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e. Održat će se 27. studenog u Belom Manastiru, a moći će se pratiti i online.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

Revija je nacionalnog karaktera. Na Reviji sudjeluju filmski klubovi, skupine autora, studenti i pojedinci. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici https://revija.hfs.hr/.

09.11.2022.