Kino klub Split organizira besplatna predavanja Jurice Pavičića: Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija

Kino klub Split u sklopu godišnjeg edukativnog programa, 2. i 4 . studenog s početkom u 20 sati organizira javno predavanje pisca, scenarista i filmskog kritičara Jurice Pavičića u Kino klub Split (Dom mladih). Predavanja su besplatna i otvorena za javnost.

Pavičić će zainteresiranim polaznicima održati predavanje Uvod u filmsku dramaturgiju i tehniku scenarija. Scenarijem će se baviti kroz povijest filma i njegovom ulogom u različitim produkcijama: u producentskoj kinematografiji i u autorskoj kinematografiji, ali i samim procesom izrade scenarija te dati uvid u razumijevanje funkcije scenarija u produkciji audiovizualnih djela.


Jurica Pavičić

Jurica Pavičić (1965, Split) – pisac, scenarist i filmski kritičar. Diplomirao komparativnu književnost i povijest u Zagrebu. Od 1990. filmski kritičar prvo Slobodne Dalmacije, potom Jutarnjeg lista. Autor dviju filmsko-povijesnih knjiga (Postjugoslavenski film- stil i ideologija 2011, Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja 2017).

Kao prozni pisac, objavio sedam romana i više zbirki pripovjedaka. Prozne knjige su mu prevedene na njemački, talijanski, francuski i makedonski. Scenarist je filma “Svjedoci” (2004) Vinka Brešana koji je uvršten u natjecateljski program berlinskog festivala i nagrađen ekumenskom nagradom. Scenarist mini-serije “Patrola na cesti” (2016, režija Zvonimir Jurić) nastale po njegovoj pripovijetci. Serija je dobila više nagrada u Hrvatskoj i u inozemstvu. Jurica Pavičić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a od recentnih ističe se prošlogodišnje prestižna Le Point du Polar européen nagrada za roman “Crvena voda”. Jurica Pavičić podupirući je član Kino kluba Split.


Publika u Kino klubu Split

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

26.10.2022.