In memoriam
Duško Popović (Vukovar, 1952 – Zagreb, 2021)

ZBOGOM DUŠKU - NAŠEM VJERNOM SURADNIKU, KRONIČARU I PRIJATELJU

Hrvatski filmski savez ostao je noćas bez jednog od svojih najvjernijih i najsvestranijih suradnika – novinara, publicista, organizatora, scenarista i autora namjenskih filmova Duška Popovića. Napustio nas je u 70. godini života, između dva od mnogih filmskih poslova koje je desetljećima obavljao za HFS i neprofesijsko filmsko stvaralaštvo. Nepunih dvanaest sati prije odlaska, posljednji je put bio zapisničar sjednice Izvršnog odbora, a ovoga vikenda trebao je po tko zna koji put biti tajnik žirija na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi. No, koliko je Duško Popović bio ukorijenjen u povijest i svakodnevicu HFS-a, svjedoči među ostalim i ovaj portal, prepun tragova njegove intenzivne radne prisutnosti: od stotina članaka koji su objavljeni na njegovim stranicama ili u nekoj od HFS-ovih publikacija (časopisi Zapis, Hrvatski filmski ljetopis, katalozi revija filmskog stvaralaštva i dr.), preko rubrike Kontrazoom koju je iz tjedna u tjedan punio vijestima i komentarima iz djelatnosti neprofesijske i profesionalne kinematografije, razgovorima s filmašima i njihovim portretima, do naslovnice ove godine objavljenje knjige Mali filmski razgovori, u kojoj su skupljeni portreti filmskih djelatnika svih profesija i profila nastali tijekom njegove višedesetljetne suradnje s HFS-om. Štoviše, za takvo ustrajno kroničarsko „služenje“ amaterizmu i filmu, Dušku Popoviću nikada nije trebalo izvanjskog poticaja. Nije čekao proziv urednika, nego je radio po vlastitom, unutarnjem pozivu, svakodnevno izvještavajući o aktivnostima amatera i događajima u svijetu filma na koje se drugi mediji jedva osvrću, a sve to s ozbiljnošću profesionalnog novinara i velikom dozom doborohotnog humora.

Rođenjem Vukovarac, Popović je 1971. došao u Zagreb kao student prava. Desetak godina poslije počeo se intenzivno baviti novinarstvom, u kojem je gotovo pola radnog vijeka proveo u statusu slobodnog novinara. Vrlo brzo uključio se u aktivnosti filmskih udruga i Hrvatskog filmskoga saveza, pa je pet godina bio tajnik Kinokluba Zagreb, a kraće vrijeme i Autorskog studija – fotografija, film, video. Uredio je i prvu mnografiju KK Zagreb (Kinoklub Zagreb - filmovi snimljeni od 1928. do 2003, 2003) kao i monografiju Kinokluba Liburnija iz Rijeke (2012), obje u suizdanju Hrvatskokg filmskog saveza. U HFS je, među ostalim, bio jčlan priređivačkih odbora i tajnik revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva, dugogodišnji član redakcije i najplodniji suradnik Biltena/Zapisa, službeni novinar Škole medijske kulture „Ante Peterlić“ i redoviti izvjestitelj HFS-ova portala, a zbog upućenosti u amatersko stvaralaštvo često je pozivan u žirije festivala neprofesijskog filma  (Dubrovnik Film Festival, Kratka forma, Gastro Film Festival, Star Film  Festival i 240 sekundi hrvatskog filma i dr.). Također je, prema vlastitim scenarijima režirao nekoliko kratkih namjenskih videoradova: Za (1987), Prvi Sajam zdravlja u Zagrebu (1996), Prvi Sajam zdravlja u Zagrebu (1996), Deset godina poslije (1998), Slavonska svitanja (1999), Sisak-bolnica prijatelj djece (1999), Istarski kažuni (2000) i Suvremena dijagnostika virusnih hepatitisa (2001).

Pored toga, Popović je idejni pokretač i organizator susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, koji su održani na Ljetnim školama unapređenja zdravlja u Motovunu od 2007. do 2012, a poslije predstavljeni i na Motovun Film Festivalu te u Poreču, Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu. Autor je i urednik publikacije Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva 2007., u izdanju Hrvatskog filmskog saveza te publikacije Od Motovuna do Vukovara-deset godina susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva (2016), u izdanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Mali filmski razgovori (2021), zbirka esejističkih portreta hrvatskih filmaša, može se smatrati krunom publicističkog rada Duška Popovića na području audiovizualne djelatnosti, no jednako je važna i nedvojebeno nenadoknadiva njegova svakodnevna prisutnost u životu neprofesijske filmske zajednice i Hrvatskog filmskog saveza, koji su danas izgubili svojeg vjernog kroničara, suradnika i prijatelja.

26.11.2021.