ENFF

Studeni u Nizozemskoj

Cijeloga studenoga u Nizozemskoj traju projekcije kojima se najavljuje održavanje trinaestog Eastern Neighbours Film Festivala, prebačenog zbog više sile s uobičajenog termina na novi, u siječnju 2022. godine.

Već je 3. studenoga u Louis Hartlooper Complexu, Utrecht, bila projekcija filma Danila Šerbedžije Tereza 37, hrvatskog kandidata za nagradu Oscar te osvajača šest velikih Zlatnih arena na ovogodišnjem festivalu u Puli, sa sudjelovanjem scenaristice i glavne glumice Lane Barić.

U dvorani Rialto VU u Amsterdamu, koja je upravo svečano otvorena u sklopu kampusa Vrije Univerziteta, 13. studenoga je održana projekcija igranog filma poljskog redatelja Pawela Ziemislkoga U dodiru, kao svojevrsna potpora obogaćenju kulturnih sadržaja Južnog distrikta Amsterdama, a 16. studenoga je u kinu Lux u Nijemegenu prikazan Scream for me Sarajevo, jedan od najupečatljivijih dokumentaraca prošle dekade koji su snimljeni na Balkanu, u kojem redatelj Tarik Hodžić evocira uspomenu na tajni, ratni koncert Brucea Dickinsona (Iron Maiden) održan u gradu pod okupacijom, koji je dobio tri nagrade na Sarajevo Film Festivalu i postao ljubimac publike gdje je god prikazan, podjednako u Ujedinjenom kraljevstvu i na brojnim svjetskim festivalima.  


Kadar iz filma Sestre

Studeni završava projekcijama kratkih filmova u Den Haagu. Tako su 27. studenoga u Filmhuis Den Haag, u okviru programa predstavljanja novih filmskih talenata odnosno Dana slovenskog filma, od 15.30 na rasporedu kratkometražni radovi redateljica, a među njima VesnaGoodbye autorice Sare Kern o ponekad začudnim i znakovitim ponašanjima djece koja su izgubila majku, nagrađen kao najbolji audio-vizualni rad na Festivalu slovenskog filma, Sestre Katarine Rešek Kukla o tri najbolje prijateljice koje su se zaklele na djevičanstvo, ali i o rodnom identitetu u patrijarhalnom društvu odnosno o djevojkama koje ne mogu prihvatiti unaprijed im zadane uloge, osvajač Grand Prix-a u Clermont-Ferrandu, Koncert Barbare Zemljič koji je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film u programu Female Perspective na World of Film International Festivalu, o odjecima dramatičnih životnih promjena kod tinejdžera koji se spremaju za natjecanje gitarskog dua, Prava Urške Djukić i Gabriele Tzafka, koji je otvorio Cannes Directors’ Fortnight, o posesivnoj majci, voljenom sinu i prvoj posjeti zaručnice, snimljen u jednom  kadru te Soma Sandre Jovanovske, nagrađivano razmišljanje o životu dvije osobe u njihovom neobičnom svijetu, napravljen u formi stop-animacije.

Publika će vidjeti i cjelovečernje filmove Ne zaboravi disati Martina Turka, koji sudjeluje na projekciji, intimnu ljubavnu dramu o ljubomori, prijateljstvu i obitelji u provinciji gdje važnu ulogu ima raskošna priroda koja sve to okružuje te Sanremo Miroslava Mandića, Bosanca rodom koji živi i radi u Sloveniji, nježnu i humanu priču o demenciji u kojoj glumački briljiraju Silva Cusin, Sandi Pavlin i Boris Cavazza, a glazbu je komponirao Darko Rundek. Film je slovenski kandidat za Oscara 2022. godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24.11.2021.