Predstavljanje projekta

OIRFET

Erasmus+ projekt OIRFET (Open innovative resources for filmmaking education and training) pokrenut je kao oblik strateškog planiranja i suradnje u kojem sudjeluju četiri ugledna fakulteta, National Film School (PWSTTViF ) iz Łódźa, Poljska, nazvan po Leonu Schilleru, glumcu i jednom od osnivača te prvom rektoru, osnovan 8. ožujka 1948., koji je prvih deset godina djelovao kroz dva odvojena studija, za glumce i ostale filmske autore, na kojem su između ostalih studirali Andrzej Wajda i Roman Polanski, a u ovom projektu je glavni nositelj te partneri VŠMU iz Bratislave, osnovana 9. lipnja 1949., kao trodijelni studij koji se sastoji od kazališnog, filmskog i televizijskog te glazbenog i plesnog odjela, po kojem je i dobila ime (Visoka škola muzičkih umjetnosti), pa jedna od najstarijih i najuglednijih filmskih akademija u Europi, The Academy of Performing Arts (FAMU) iz Praga, osnovana 1946., na kojoj su studirali i Vĕra Chytilová, Miloš Forman, Agnieszka Holland, Jiři Menzel, odnosno Rajko Grlić, Emir Kusturica, Goran Marković ili Lordan Zafranović i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (ADU), koja svoje tragove vuče od odluke Hrvatskog sabora od 1861., …o kazalištu jugoslavenskom trojedne kraljevine, odnosno,...kako Kazališni odbor ima utemeljiti u Zagrebu učilište za osoblje kazališno, zatim imenovati i plaćati vješta učitelja, što je ostvareno 1896., kad ju je osnovao intendant dr. Stjepan Miletić, kao Hrvatsku dramatsku školu, koja je djelovala u suradnji s Glazbenim zavodom, pa se ta godina računa kao početak službenoga rada ADU, koja je kasnije više puta mijenja naziv i nadopunjavala  program i odsjeke, a od 1950. je utemeljena kao visokoškolska ustanova. Vrijedi napomenuti i kako je ADU više od osamdeset godina bila samostalna institucije, a tek je 1979. postala dijelom Sveučilišta u Zagrebu  Danas na njoj djeluju odsjeci Dramaturgije, Filmske i televizijske režije, Kazališne režije, Montaže, Produkcije, Snimanja, Glume, Baletne pedagogije, Suvremenog plesa; smjer: izvedbeni te Suvremenog plesa; smjer: nastavnički.

Projektna suradnja je usmjerena na unapređenje nastavnih programa filmske montaže odnosno stvaranje inovativnih, naprednih, internetskih filmskih izvora za studente i nastavnike. Nastavni materijali su koncipirani na rezultatima intenzivne trogodišnje suradnje četrnaest predavača i osamdesetak studenata, kroz četiri međunarodne radionice i pripreme didaktičkih filmova, a najavljena je intenzivna online informatička razmjena iskustava i rezultata na lokalnoj i međunarodnoj razini.  

Vrijedno se radilo na stvaranju filmskog materijala posvećenog filmskoj naobrazbi pri čemu je PWSTTViF za temu imao filmski prostor, FAMU filmsko vrijeme, VŠMU subjektivni kadar, a ADU vizualni stil.

Očekivani rezultati projekta su otvorena i pristupačna baza podataka, filmskih materijala i pratećih filmskih alata, za studente i za samouke filmske autore, kao i profesionalizacija unutar filmske edukacije, pojačana i usustavljena suradnja filmskih škola i povećanje dostupnosti filmske edukacije za svakoga.

Projekt su prigodno predstaviti dekan Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. art. Davor Švaić, voditelji projekta, prodekan za nastavu i studente filmskih studija doc. art. Vladimir Gojun i Tomáš Doruška, profesor montaže na Akademiji izvedbenih umjetnosti FAMU iz Praga, u petak 22. listopada 2021. u 15 sati, u kinu Tuškanac.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

27.10.2021.