Eastern Neighbours Film Festival

Drugačije, a trinaesto izdanje

Ovogodišnji, trinaesti po redu Eastern Neighbours Film Festival bit će održan u dva dijela, odnosno od 5. do 7. te od 12. do 14. studenoga 2021. na uobičajenom mjestu, Filmhuis Den Haag, u Hagu.

Prijave su otvorene od 1. svibnja do 1. kolovoza, a okvirno se očekuje pedesetak filmova, dvadeset i pet gostiju, popratne glazbene priredbe, filmski razgovori, uvijek dobrodošli i dragocjeni masterclass-ovi istaknutih autora, ali i gastronomska zadovoljstva, poput degustacije vina.

Trinaesto će izdanje na neki način biti posvećeno pedesetoj obljetnici londonskog sastanka predstavnika Roma iz brojnih zemalja, koji su 8. travnja 1971. formirali vlastitu organizaciju (pa se od 1990. taj datum smatra Svjetskim danom Roma), nazvanu Svjetski kongres Roma, usvojili zastavu (crveni kotač, koji reprezentira pretežno ali i sve manje nomadsku sudbinu tog naroda, postavljen na gornju plavu (nebo) i donju zelenu (trava) plohu) i himnu Đelem, đelem… (Idem,idem…) i kao jasno definirana politička snaga se počeli intenzivnije baviti problemima svog naroda i njihovim rješavanjem.

To će se osjetiti kroz filmove koje su režirali romski autori, možda još više na masterclass-u Katalin Bársony, izvršne direktorice Romeida Foundation iz Budmpešte, odnosno u potrazi za značajkama najveće europske etničke manjine koja danas broji oko dvanaest milijuna pripadnika.

Drugi je fokus usmjeren na Sloveniju, koja je mala zemlja ali ima veliku filmsku tradiciju i čiji autori sudjeluju na vrhunskim festivalima u svijetu, od Kana, preko Toronta do Berlina. Sve češće se pojavljuju mlade snage, a posebno je puno redateljica. Neki od filmova bave se problemima migracija i uključivanja u novu životnu sredinu. Već je prošle godine počelo, a ove će se nastaviti festivalsko natjecanje koje potiče otkrivanje filmskih talenata, inspirirano (i impresionirano) kvalitetom prijavljenih radova pa se treba opravdano nadati da će ove godine kvaliteta biti još i veća.  

Stoga su posebno pozvani autori debitantskih filmova koji će se natjecati za Nagradu publike u iznosu od 1000 eura, a očekuju se prvi filmovi poslije stjecanja duplome, ali i filmovi čiji je nastanak započeo još u vrijeme školovanja, sve što sami autori smatraju svojim prvim filmom.

Tradicionalno, prije ljeta te uoči održavanja trinaestog ENFF-a se odvija niz filmskih gostovanja, između ostalog u Amsterdamu, Roterdamu, Hagu i Utrechtu, a prvo je 26. lipnja u kinu Lux u Nijmegenu. Prikazat će tri odabrana filma autora iz Bosne i Hercegovine, koji su prezentirani na ranijim izdanjima ENFF-a, a među njima su dokumentarac redateljice Jasmile Žbanić Airborne, o njenom mužu Damiru Ibrahimoviću i strahu od letenja, odnosno o posljedicama rata u Sarajevu, kratki dokumentarac autorice Ines Tanović Jedan dan na Drini o iskapanju masovnih grobnica te film sarajevskog autora koji živi u Švedskoj Gorana Kapetanovića Moja tetka u Sarajevu, o želji druge generacije izbjeglica da u potrazi za identitetom  upoznaju zemlju svojih roditelja, djedova i baka.

Umjetnička direktorica i duša (i) ovogodišnjeg ENFF-a je naravno Rada Šešić.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

27.10.2021.