Dubrovnik Film Festival

Deseti!

Deseto izdanje Dubrovnik Film Festivala počinje u četvrtak, 14. listopada, svečanim otvaranjem u Luži u devetnaest sati, nakon čega će uslijediti prva revijska projekcija. U petak su na programu druga i treća službena projekcija u deset, odnosno četvrta i peta u osamnaest sati, a između njih će biti prikazani filmovi Ribanje i ribarsko prigovaranje, uz razgovor s redateljem Milanom Trencom te debitantska Murina Antonete Alamat Kusijanović, rođene Dubrovkinje, koji je već osvojio niz nagrada uključujući one iz Cannesa i  Pule.

Subota je u cijelosti posvećena projekcijama, pa se šesta i sedma prikazuju u jedanaest, a osma i deveta u šesnaest i dvadeset, dok je opušteniji dio programa filmski pub kviz u Lazaretima u osamnaest i trideset. A u nedjelju u jedanaest je dodjela nagrada i svečano zatvaranje jubilarnog DUFF-a.

Organizatori su pripremili i zanimljive popratne radionice, poput izrade video spota, koju vodi Mišo Sorić (inače se već šesnaest godina bavi video i audio produkcijom, radio kao snimatelj, montažer, redatelj, scenarist, ton majstor i kolorist na velikom broju promotivnih video spotova za različite proizvode, sportske klubove, plesne skupine i događaje, surađujući s brojnim stručnjacima iz svijeta filma, video produkcije i multimedije, a najpoznatiji kao autor dokumentarnog filma Skrivena strana medalja o paraolimpijcu Mihovilu Španji) u Centru za mlade, od srijede do subote. Djeca će četiri dana moći raditi s voditeljem koji će im pokazati kako kroz audiovizualnu produkciju prezentirati određeni proizvod ili događaj te se upoznati s raznim tehnikama snimanja, montaže, različitom audiovizualnom opremom, a razradit će i ideju o snimanju namjenskog jednominutnog promotivnog spota koji će prezentirati DUFF, na eksterijerima grada i lokacijama na kojima se festival održava, koristeći vrhunsku opremu poput Canon 5D Mark IV, Panasonic Lumix GH4, stabilizator DJI RONIN S te razne snimače zvuka, rasvjetna tijela, slidere i klasične stative za kamere/aparate. Predstavljanje video spota bit će održano na zatvaranju festivala.

Istovremeno će u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića trajati radionica filmske glazbe voditelja Aljoše Lečića, dok radionica scenarija za kratkometražni film počinje u dubrovačkom Centru za mlade 14. i traje do 16. listopada, a vodi je Marin Lisjak, koji je diplomirao kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odnosno studij dramaturgije na ADU, bavi se scenarijima za igrane i dokumentarne kratke filmove poput Partibrejkersa, Melema na rane ili Ab ono te pisanjem za kazalište (Zlatno libro, Teorija zavjere, Go fuck your mother, ali nikad ne mene) te je autorsku seriju Saluto croato predstavio na međunarodnom pitching forumu u Barceloni. Danas radi na proizvodnji igranog programa za komercijalne televizije kao suradnik za scenarije. Na radionica se u prvom dijelu polaznici upoznaju s osnovama pisanja u formatu kratkometražnog scenarija (do pet minuta, tzv. short short), a u drugom pišu praktičan rad, raspisivanje vlastitog scenarističkog predloška.

Od ponedjeljka do četvrtka traju projekcije za djecu, a bit će prikazani nizozemski film Klub ružne djece Jonathana Elbersa, Spaceboy belgijskog autora Oliviera Pairouxa, Moja tata kobasica belgijske redateljice Anouk Fortunier, domaća Murina te dokumentarno-glazbena Knjiga poezije redatelja Mladena Burnaća.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

13.10.2021.