59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U varaždinskom Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar odvija se radionica animacije pijeska

U sklopu 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja će se održati od 30. rujna do 3. listopada online i u Varaždinu, provodi se i senzorna radionice animacije pijeska u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu, a vode ih Ksenija Sanković i Ivana Štedul.

Radionicu animacije u kojoj polaznici rade video tehnikom stop animacije, vode radna terapeutkinja Ivana Štedul iz SenzoGYM-a i voditeljica Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković. Polaznici radionice su korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, a svaki dan se radionica održava u jednom razredu s različitim uzrastima učenika.

Radionica je koncipirana na način da se u stvaranju filma koriste osjetila prema radnoterapijskom pristupu. Polaznici imaju priliku animirati tvari različite konstrukcije i sastava, poput kolaža, lišća, kuglica i sl. (materijala usmjerenih na taktilni doživljaj), crtanje markerima te rad s pijeskom koji iziskuje rad fine motorike prstiju i baratanje pomoćnim kistovima. Na početku radionice voditeljice upoznaju polaznike s osnovama postupka stop animacije, uz pomoć filmske trake, nakon čega zajednički razvijaju ideju koju animiraju, tj. fotografiraju i pomiču likove. Tijekom radionice odmah imaju priliku vidjeti što su animirali, a naknadno će biti završen proces montaže.

Njihove filmove imat ćete priliku pogledati nakon službenog otvaranja 59. Revije, koje će se održati u četvrtak, 30. rujna, online i u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Program 59. Revije možete pronaći na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/, a sve revijske projekcije bit će dostupne online (na poveznici  https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/) pa nam se pridružite s druge strane ekrana jer znamo da je filmove najbolje gledati kad nas je više!

29.09.2021.