Simon Bogojević Narath

Prvi domaći igrani film o Ilirima

Snimanje Illyricvma, prvog domaćeg igranog filma o Ilirima redatelja Simona Bogojevića Naratha, završeno je u utorak, 17. kolovoza 2021., u okolici Tarvisia u Italiji, a film nastaje u produkciji zagrebačke Kinorame, slovenske Forum Ljubljana, talijanske La Sarraz Pictures, kosovske Buka Production i bosanskohercegovačke  SCCA/Pro.Ba.

Simon Bogojević Narath rođen je 1968. u Zagrebu, a diplomirao 1992. na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Eksperimentalnim filmom, videom i video-instalacijama bavi se od 1990., a od 1993. sve ga više zanima kompjutorska  2D i 3D animacija. Autor je kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova koji su prikazivani na nekim od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala te dobitnik niza domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima su i Nagrada za najbolji animirani film na festivalu u Clermont-Ferrandu, Posebna nagrada na festivalu u Annecyju te Nagrada Vladimir Nazor za postignuće u filmskoj umjetnosti u 2006. godini. Predavač je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Umjetničkoj akademiji u Splitu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animaciju. Autor je, između ostalih, filmova Ruka gospodara (1995), Bardo Thodol (2000), Bez naziva i Plasticat (2003), Levijatan (2006), Morana (2008) i Cvijet bitke (2011), za koje je dobio nagrade Oktavijan za najbolji animirani film (12. Dani hrvatskog filma, 2003), nagradu žirija za posebna dostignuća na području animiranoga filma (12. Dani hrvatskog filma, 2003), najbolji kratki film na videu (Anima Mundi 2003), nagradu za animirani film (ASIFA Hrvatska, Dan hrvatske animacije 2003), posebnu nagradu žirija za prvi film, 2. mjesto (Anima Mundi 2003), nagradu publike za najbolji kratki film (Future Film Festival 2004), najbolji kompjuterski film (London International Animation Festival 2004), nagradu publike (Brussels International Festival of Fantastic Film 2005), diplomu za postignuća u 3D animaciji (Bimini International Festival of Animation Films 2005) i druge.


Photo by Jasenko Rasol

Surađivao je s Hrvatskim filmskim savezom kao član žirija na revijama i na druge načine.

Illyricvm je sniman na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, na Velebitu u Hrvatskoj te u pokrajini Furlanija–Julijska krajina u Italiji, a svakako je veliki poduhvat u čije je snimanje bilo uključeno više od trideset glumaca i stotinu i pedeset filmskih radnika.

Scenaristi su Simon Bogojević Narath i Saša Podgorelec, diplomirao filmsku i TV-režiju na Akademiji u Zagrebu te polaznik Imaginarne akademije u Grožnjanu odnosno Athensu, Ohio, SAD, direktor fotografije Aleksandar Kavić, scenograf Giorgio Barullo, kostimografkinja Zjena Glamočanin, koja radi i u Irskoj, a među ostalim je sudjelovala na snimanjima Game of Thrones, majstorica maske Ana Bulajić Črček, montažer Damir Čučić, inače i predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, dizajner zvuka Julij Zornik te producenti Ankica Jurić Tilić, Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Među glumcima su umjetnici iz Hrvatske, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine, Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc i Ana Takač.

Film je koprodukcija pet zemalja, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25.08.2021.