Star Film Fest

Osmi put u Sisku

Prvog dana, u četvrtak, 26. kolovoza, program počinje u 19.20 filmskom glazbom u izvedbi Lordana Badanjka na vanjskom prostoru Kazališta 21, dok je na istome mjestu u 19.30 otvaranje izložbe Filmski plakati koju je priredio Gradski Muzej Sisak.

U 20.00 je svečano otvaranje Star Film Festa, a u 20.30 online prva natjecateljska projekcija. Program prvog dana završava u 21.30 živim koncertom Lika Kolorado. U petak u9.00 starta radionica filmske dramaturgije–od ideje do ideje za film koju vodi Patrik Gregurec, u Centru kreativne industrije Sisak, ulica Stjepana i Antuna Radića 20, u istom prostoru u 14.00 radionicu filmske kritike povest će Iva Rosandić, a ovdje se održavaju i druga i treća natjecateljska projekcija, u 15.00 odnosno u 16.10. U 17.30 počinje u vanjskom prostoru Kazališta 21 Acoustic jam session, pa u 18.00 otvaranje izložbe QR kodova te u 18.15 Filmski kviz kojeg priprema Kvizopija. Četvrta natjecateljska projekcija, je u 20.30, a od 22.15 živi koncert Gungula. Trećeg i završnog dana, 28. kolovoza 2021 u 10.30 u ulici Stjepana i Antuna Radića 20 EU projekt CinEd, radionicu i predstavljanje projekta imaju Bacači Sjenki, dok u 14.00 završava radionica filmske kritike Ive Rosandić. Peta natjecateljska projekcija je u 15.00, a u 16.10 šestaivi Okrugli stol medijske pismenosti jeu 17.30 u Kazalištu 21, a ispred je u 19.00 Acoustic jam session. Proglašenje pobjednika je u 20.30, a pobjedničke projekcije u 20.45. Konačno, u 21.30 je radionica Liquid light show u izvedbi Egzotera, a program će okončati u 22.00 živi koncert Cura i dečko.

Među natjecateljskim filmovima osmog Star Film Fest-a u organizaciji Kino kluba Sisak je 39 odabranih od ukupno 526 pristiglih radova, a stručne selektorice Anja Kavić i Martina Mladenović ih opisuju kao zvjezdane i čarobne, s malo suza, a puno smijeha i ljubavi. Kategorije u kojima se natječu su igrani,animirani, eksperimentalni, dokumentarnite industrijski film, a nagradu dodjeljuje i publika. Projekcije se mogu  pratiti na festivalskoj lokaciji, ali i online. Natjecatelji se bore i za najbolji regionalni film, najbolju montažu i najbolju fotografiju/kameru.

Kino klub Sisak osnovan je 23. rujna 2013. godine sa svrhom unapređenja filmske kulture i umjetnosti te edukacije mladih kroz radionice i tečajeve. Klub je jedino okupljalište filmaša i filmofila iz Sisačko-moslavačke županije, a od početka provodi razne projekte. U nekoliko godina postojanja snimljeno je pedesetak filmskih djela, ostvarena suradnja s mnogim udrugama, posebno na području grada Siska, ali i cijele Hrvatske, za koje klub snima promotivne filmove te ukazuje na probleme s kojima se drugi susreću, dokazujući vlastitu ozbiljnost i vrijednost što nagovještava nadolazeće uspjehe.

Iza kluba je sedam izdanja Star Film Festa, tri izdanja Star Gardens projekcija, suorganizacija s HFS-om 55. i 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, radionica Mladi za film (The Youth for the Film), Planet Film, edukacija osnovnoškolaca, projekt Medijska pismenost koji uključuje edukaciju djece, roditelja i učitelja, radionica Korak do filma usmjerena srednjoškolcima i studentima te Question for films–filmski kviz koji je trajao šest mjeseci. Klub broji preko osamdeset članova svih uzrasta, podijeljenih u četiri grupe. Mlađi iz Kino kluba Sisak posjećuju domaće i regionalne festivale kao i razne radionice kako bi proširili svoja znanja i upoznali nove filmaše.

I naravno, rade na materijalnom, organizacijsk0m i kadrovskom oporavku poslije katastrofalnog potresa!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25.08.2021.